Slovenci na stadionu Z’dežele remizirali s Čehi


Po sobotnem porazu s Španijo so Slovenci prvo zmago na letošnjem Euru do 21 let lovili v Celju proti Čehom. Glede na prikazano na igrišču so na koncu lahko zadovoljni s točko.

Prvi polčas je minil v prevladi Čehov in učinkovitosti Slovencev, ki so iz edinega strela na vrata nasprotnika dosegli gol za vodstvo 1:0. Čehi so proti slovenskemu golu udarili štirikrat, od tega dvakrat v okvir vrat. Svojo prvo priložnost so zapravili v 12. minuto, ko po predložku z desne na drugi vratnici žoge v gol ni uspel potisniti Šašinka. V 17. minuti so Čehi nevarno streljali s petnajstih metrov, a je slovenski vratar Vekić strel ubranil.

Slovenci so povedli v 32′ minuti, poo eni redkih priložnosti. Z leve strani je pred vrata podal Adam Gnezda Čerin, odbito žogo pa je za hrbet češkega vratarja potisnil nogometaš Maribora Aljoša Matko.

Polčas se je končal z minimalno prednostjo Slovencev.

V drugega so naši nogometaši vstopili bolj pogumno, kar je prineslo bolj uravnoteženo razmerje na igrišču in priložnosti na obeh straneh. V slovenski vezni liniji se je razigral Gnezda Čerin, ki je prodiral, podajal in kdaj tudi pogledsl proti golu. Njegov nevaren strel v 48′ minuti je češki vratar odbil.

A bolj kot je čas tekel, bolj so Čehi prevzemali pobudo ter si ustvarili precej priložnosti. Slovenci so prežali na protinapade; v 75′ minuti je z nevarnega češki gol ogrozil Žan Medved.

Slovenska obramba je klonila v 85. minuti, ko so Čehi po prekršku na robu kazenkega prostora podali močno žogo pred gol, v lastno mrežo pa jo je preusmeril Nik Prelec.

Čehi do do konca tekme pokazali ambicijo po zmagi, Slovenci pa po ubranitvi rezultata. V 95′ minuti tekme bi rumenim lahko uspelo, a je po kotu v zadnji minuti tekme češki branilec Chalus zgrešil prazna vrata.

Zadnjo tekmo v predskupini bodo Slovenci v torek v Ljudskem vrtu odigrali s Hrvati.

2. krog (Celje):
SLOVENIJA ‒ ČEŠKA 1:1 (1:0)
Matko 32.; Prelec 85./ag

Slovenija: Vekić, Žinič, Brekalo, Šoštarič Karić, Kolmanič, Zaletel, Gnezda Čerin, Matko (79./Rogelj), Elšnik (70./Petrovič), Prelec (90./Ogrinec), Medved (80./Kolobarić).

Češka: Jedlička, Granečny (46./Šulc), Krejči, Chaluš, Holik (46./Fukala), Sadilek, Janošek, Bucha, Kohut (46./Oštrak), Šašinka (68./Karabec), Lingr (80./Drchal).

R. Č. , foto: Twitter NZS