Slovenci ostali pri točki iz Celja, na štadionu Z’dežele brez presenečenj


Končan je skupinski del Evropskega prvenstva do 21 let v nogometu, ki poteka na Madžarskem in v Sloveniji. V skupini B, kjer so reprezentance igrale v Celju in Mariboru, sta se v nadaljnje tekmovanje uvrstili obe favorizirani državi: Španija in Italija.

Španci so sinoči na štadionu Z’dežele premagali Čehe z 2:0, Italijani pa v Mariboru Slovence s kar 4:0.

Naši mladi nogometaši so tako prvenstvo zaključili z 1 točko na 4. mestu v skupini.

Italija je v Ljudskem vrtu hitro pokazala premoč nad našo izbrano vrsto ter povedla že v 12. minuti. Po 20 minutah igre je bilo že 2:0, po pol ure pa so zahodni sosedje vodili že za 3 gole.

Četrti je padel v začetku drugega polčasa in le nekaj dobrim obrambam Vekića (med drugim je obranil tudi enajstmetrovko) se imamo zahvaliti, da rezultat ni bil višji. Slovenija je sicer imela tudi nekaj priložnosti za častni zadetek. V prvem polčasu je po odlični individualni akciji Matka italijanski vratar strel za las obranil. Do konca tekme so Slovenci zmogli 2 strela na gol (Italijani 10) in 5 mimo gola (Italijani 1).

Prvenstvo je pokazalo, da slovenska mlada nogometna reprezentanca ni na ravni tistih, ki so se na Evropsko prvenstvo uvrstili preko kvalifikacij (Sloveniji se kot domačinki ni bilo potrebno kvalificirati). Razlika v kvaliteti je posebej očitna glede Italijanov in Špancev, nekoliko manj pa Čehov, ki pa so v soboto v Celju navkljub neodločenem izidu pokazali več od Slovencev.

Kaj je razliki v kakovosti botrovalo – morebiti slaba priprava, slabše delo na dolgi rok ali je ta razlika zgolj posledica realnosti, oziroma neprimerljivih prednosti reprezentanc, s katerimi smo igrali, je stvar za temeljito analizo odgovornih na NZS.

Z vidika Celja kot gostitelja je dogodek uspel, z grenkim priokusom, da se tako velika prireditev, kot je EURO U21 zaradi koronavirusnih razmer igra brez gledalcev.

Skupina B, 3. krog, Maribor:
ITALIJA – SLOVENIJA 4:0 (3:0)
Maggiore 10., Raspadori 19., Cutrone 25./11-m, 50.
RK: Marchizza 82./Italija

Italija: Carnesecchi, Lovato (54./Marchizza), Gabbia, Ranieri, Bellanova (54./Zappa), Frattesi, Pobega (73./Pirola), Maggiore, Sala, Raspadori (73./Colombo), Cutrone (86./Frabotta).

Slovenija: Vekić, Žinič, Brekalo (46./Stojinović), Šoštarič Karić, Zaletel, Kolmanič (81./Ploj), Gnezda Čerin, Elšnik (46./Petrović), Prelec (46./Svetlin), Medved (71./Celar), Matko.

Rumeni kartoni: Šoštarič Karić, Brekalo, Gnezda Čerin, Matko; Marchizza, Frabotta.

Celje:
ŠPANIJA – ČEŠKA 2:0 (0:0)
Gomez 69., 78.

R. Č.