SP v rokometu, Katar 2015: Slovenska pot med osem najboljših na svetu, kako gre Celjanom


katarSredi puščave in mogočnih nebotičnikov se je 15. januarja v Katarju pričelo svetovno prvenstvo v rokometu za moške. Slovenska reprezentanca se je na tekmovanje odpravila z izkušeno ekipo ter pozitivnimi pričakovanji.  Po polovici prvenstva sta cilja naših reprezentantov izpolnjena. V skupinskem delu smo zasedli tretje mesto ter si z zmago v 1/8 finala proti Makedoniji priborili nastop v 1/4, v katerem lahko pričakujemo Francijo ali Argentino.

Slovenska pot do 1/8 finala…

čilePrvo tekmo na prvenstvu so naši fantje odigrali 16. januarja proti reprezentanci Čila, ki so jo premagali z rezultatom 36:23. Kljub začetni nervozi ter ne preveč prepričljivi predstavi v prvem polčasu so se rokometaši v drugem delu srečanja zbrali in tekmo mirno pripeljali do konca. Srečanje je s tribun v Dohi spremljal tudi predsednik naše države Borut Pahor.

belorusijaDan kasneje je nasproti naše reprezentance stala izbrana vrsta Belorusije, ki je z izkušenimi in kvalitetnimi igralci vse prej kot lahek nasprotnik. Slovenci so odigrali borbeno in kljub manjšemu nihanju v igri so tekmo dobili s 5 zadetki prednosti ter osvojili nove točke.

katarNa tretji tekmi naših rokometašev je sledil prvi poraz na prvenstvu. Slovenci so izgubili proti gostitelju prvenstva – Katarju z rezultatom 31:29. Ob bučni podpori domačih gledalcev ter kvalitetni igri so bili nasprotniki premočni.

brazilijaV naslednjem krogu nam je nasproti stala Brazilija, ki je organizatorka naslednjih poletnih Olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto. Brazilci na letošnjem prvenstvu navdušujejo s hitro igro in atipično obrambo. Kljub stresni tekmi so naši fantje strnili svoje vrste in premagali nasprotnike s tremi zadetki prednosti. Poraz proti Katarju je bil torej pozabljen, misli pa usmerjene v visoko rangirane nasprotnike, ki so nas čakali v naslednjem krogu – Španija.

španijaNa zadnji tekmi skupinskega dela prvenstva nas je čakal težek nasprotnik, ki brani naslov svetovnega prvaka – Španija. V primeru zmage za več kot tri zadetke bi si naši fantje lahko še priigrali prvo mesto v skupini, ki bi prinašalo lažje nasprotnike v nadaljevanju prvenstva. Kljub veliki želji in kakovostni obrambi so bili aktualni svetovni prvaki na čelu z odličnim vratarjem (Perez de Vargas) močnejši in skupinski del so naši reprezentantje zaključili s skupnim izkupčkom treh zmag ter dveh porazov.

 

Preko Makedonije do uresničitve cilja…

Slovenska reprezentanca si je pred prvenstvom postavila le en cilj – uvrstitev v četrtfinale prvenstva in s tem preboj med osem najboljših ekip, ki se bodo v dodatnih kvalifikacijah borile za nastop na OI v Rio de Janeiru 2016. Naši ekipi se je v drugem delu prvenstva pridružil Klemen Cehte, ki je saniral poškodbo mečne mišice in je  vsekakor prijetna osvežitev na zunanjem položaju. Makedonija se je izkazala za enakovrednega nasprotnika, ki goji dobro igro na čelu z njihovim najboljšim igralcem Kirilom Lazarom. Za Makedonijo na tem prvenstvu nastopa tudi naš nekdanji reprezentant Renato Vugrinec. Z do sedaj najboljšo predstavo so Slovenci zlomili močnega nasprotnika in si z odlično obrambo, razpoloženim Škofom v vratih ter učinkovitimi strelci v napadu priborili napredovanje v četrtfinale prvenstva.

Danes ob 19ih bo torej v obračunu med Francijo in Argentino znan nasprotnik naših fantov v nadaljevanju prvenstva. Želimo si lahko le stopnjevanje forme naših reprezentantov, več strelov iz zunanjih položajev, še naprej odlično strelsko formo Dragana Gajiča ter uspešnost našega vratarskega tandema. Naj se torej vsi delci, ki so jih dolgo časa sestavljali naši fantje, se nanje pripravljali in vlagali energijo ter napore spojijo v celoto, v mozaik, ki prinaša vrhunsko uvrstitev, ki so jo naši fantje sposobni doseči.

Vir: RZS, Slavko Kolar
Vir: RZS, Slavko Kolar

Kako na SP v Katarju nastopajo naši pivovarji – člani rokometnega kluba CELJE PIVOVARNA LAŠKO…

cplLUKA ŽVIŽEJ (Slovenija): Luka je eden najizkušenejših v naši reprezentanci in pomemben člen tako v obrambi kot tudi v napadu. Na tekmi proti reprezentanci Čila je dosegel 4 zadetke, proti Belorusiji 2 zadetka, domačinom prvenstva je mrežo zatresel sedemkrat, Brazilskega in Španskega vratarja pa je premagal enkrat. V četrtfinalu proti Makedoniji je dosegel tri zadetke.

BLAŽ BLAGOTINŠEK (Slovenija): 21-letni celjski krožni napadalec je rojstni dan praznoval v Katarju, kjer je tudi prvič debitiral na tekmi proti Belorusiji. Na srečanju proti Braziliji je Blaž dosegel dva zadetka. Ker ima selektor Boris Denič na tem prvenstvu po pravilih Mednarodne rokometne zveze možnosti le dveh menjav, je Blaž v nadaljevanju zaključil s prvenstvom, nadomestil pa ga je Uroš Bundalo.

IVAN SLIŠKOVIČ (Hrvaška): Levi zunanji, ki v tej sezoni zastopa vrste pivovarjev se v Katarju z reprezentanco sosednje Hrvaške bori za čim boljšo uvrstitev. Naši južni sosedje so v skupinskem delu zasedli prvo mesto v skupini B, po tem, ko so najprej premagali Avstrijce in Tunizijce, nato z visoko razliko Iran, v naslednjih krogih pa še neugodne Makedonce in Bosance. V 1/8 finala pa so za en zadetek premagali Brazilijo. V četrtfinalu bodo igrali proti Poljakom.

A.V.