SP v rokometu, Katar 2015: Zaključni boji in končno 8. mesto Slovenije


katarV teh dneh so v Katarju, kjer se je odvijalo svetovno prvenstvo v rokometu potekali zaključni boji za osem najboljših reprezentanc na prvenstvu. Med njimi so bili tudi naši reprezentantje, ki so zasedli končno 8. mesto na prvenstvu.

Favorizirana Francija premočna za naše rokometaše…

Po veliki zmagi, ki so jo slovenski rokometaši v četrtfinalu prvenstva dosegli proti reprezentanci Makedonije, je sledilo srečanje s favorizirano Francijo, ki po osvojitvi naslova evropskih ter olimpijskih prvakov cilja tudi na naslov svetovnega prvaka.

francijaIzbrana vrsta Francije je svojo moč pokazala že v skupinskem delu, ko je najprej premagala Češko, nato Egipt, Alžirijo ter Švedsko, remizirala je le z Islandijo. Na tekmi osmine finala so francoski rokometaši potrdili svojo dobro pripravljenost ter visoko premagali Argentino (33:20).

Naši fantje so v četrtfinalu torej stali nasproti močne in borbene Francije, ki je na čelu z Nikolo Karabatičem, Danielom Narcissom ter odličnim vratarjem Omeyerjem in številnimi drugimi izkušenimi igralci vsekakor veljala za favorita.

Slovenija je že v uvodu srečanja Francozom pustila, da so se razigrali, vratar Omeyer pa je obranil preveč naših strelov. Naši fantje so hitro pridelali velik zaostanek in kljub boljši igri v začetku drugega polčasa se niso uspeli približati nasprotnikom na več kot tri zadetke.

Največ zadetkov za Slovenijo je dosegel pivovar Luka Žvižej. Član rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško je mrežo nasprotnikov zatresel šestkrat.

Sanj o napredovanju v polfinale je bilo tako konec, slovenski rokometaši so tekmo izgublili z rezultatom 23:32 ter se poleg Hrvatov, Nemcev in Dancev borili za uvrstitev od 5. do 8. mesta.

Zaključek prvenstva z dvema porazoma…

V petek, 30. januarja se je naša izbrana vrsta pomerila z reprezentanco Danske. V primeru zmage, bi se naši rokometaši naslednji dan borili za 5. mesto z našimi južnimi sosedi Hrvati, ki so v četrtfinalu izgubili proti Poljakom.

danskaDanci veljajo za izjemno kvalitetno ekipo in si lastijo več kot odlične uvrstitve na preteklih tekmovanjih. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Španiji so namreč osvojili srebrno medaljo. Čeprav je bil poraz Dancev, ki so v četrtfinalu klonili proti Španiji, veliko razočaranje zanje, so se Danci več kot očitno pobrali in uspeli dobro motivirati za srečanje z našimi fanti.

Slovenija je imela na tekmi z Dansko precej težav z izključitvami, rdeč karton sta prejela Miha Žvižej in Matej Gaber, tako, da smo ostali le z enim krožnim napadalcem  – Urošem Bundalo.  Spremljali smo zanimivo tekmo, v kateri pa naši reprezentantje niso zbrali dovolj moči, da bi premagali nasprotnike, ki so vseskozi nadzorovali tekmo. Danci so tako srečanje dobili s tremi zadetki prednosti in si priigrali boj za peto mesto na prvenstvu proti ekipi Hrvaške.

nemcijaV soboto, so naši fantje odigrali zadnjo tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu. Ob 14:30 se je pričelo srečanje proti Nemčiji, na katerem bi si naši rokometaši z zmago priigrali 7. mesto na prvenstvu in s tem zanesljivo uvstitev v kvalifikacije za nastop na OI 2016 v Rio de Jeneiru.

Kljub dobremu in prepričljivemu začetku naše reprezentance se srečanje z Nemčijo ni odvilo v našo korist. Sredi srečanja smo zaradi rdečega kartona »celjskega pivovarja« Luke Žvižeja ostali brez levega krila, ki ga je nadomestil Klemen Cehte. Ob izteku 60. min je bila Nemčija boljša za 3 zadetke, kar pomeni, da ima Slovenija še teoretične možnosti za nastop v kvalifikacijah na OI 2016.

Prvenstvo se je za naše torej zaključilo. Uvrstitev med najboljših osem na svetu je vsekakor vrhunski dosežek in pokazatelj kakovosti naše reprezentance. Vseeno ostaja grenak priokus o željah in možnostih, ki bi našo izbrano vrsto lahko ponesle kakšno mesto višje, pa vendar, gre za drugo najboljšo uvrstitev Slovenije na svetovnih prvenstvih

Vir: RZS, Slavko Kolar
Vir: RZS, Slavko Kolar

Končni razplet SP v Katarju…

medals

 

 

ZLATO ODLIČJE: FRANCIJA

SREBRNO ODLIČJE: KATAR

BRONASTO ODLIČJE: POLJSKA

 

 

 

Razvrstitev od 4. do 10. mesta: 

4. mesto – ŠPANIJA

5. mesto – DANSKA

6. mesto – HRVAŠKA

7. mesto – NEMČIJA

8. mesto – SLOVENIJA

9. mesto – MAKEDONIJA

10. mesto – ŠVEDSKA

NAJBOLJŠI STRELEC PRVENSTVA: Najboljši strelec prvenstva je z 71 zadetki postal naš levoroki DRAGAN GAJIČ. Na srečanju proti Čilu je dosegel 9 zadetkov, proti Belorusiji neverjetnih 15 zadetkov, proti Katarju in Franciji 3, Braziliji je mrežo zatresel 12-krat, Španskega vratarja je premagal 5-krat, proti Makedoniji je dosegel 9 zadetkov, proti reprezentanci Danske pa 12 zadetkov. Na zadnji tekmi za 8. mesto proti Nemčiji, pa je Dragan Gajič nasprotnikovo mrežo zatresel trikrat.

Anja Vasle