Štajerski nogometni obračun NK Celje – NK Zavrč: nova spektakularna predstava, tekma presežkov in podiranja rekordov


NK Celje, simbolna slika, Vir: NK Celje
NK Celje, simbolna slika, Vir: NK Celje

Izvenserijski prvi polčas odločil štajerski obračun, niz nepremaganosti NK Celja podaljšan na 21 tekem, porušen klubski rekord iz sezone 2003/04, dosežek za v anale celjskega nogometa, dosežen najhitrejši gol v zgodovini 1.SNL

V predzadnjem 19. krogu 1.SNL sta se v Celju na Areni Petrol, pod žarometi pomerila prvoligaš Celje v tradicionalni rumeno-modri in Zavrč v beli športni odpravi. Šlo je že za peti medsebojni dvoboj štajerskih moštev v letošnji sezoni. Moštvi sta se že pomerili po dvakrat v prvenstvu in v pokalnih tekmah. Na prvenstvenih tekmah so se do sedaj bolje izkazali Haložani, ki so »davnega« julija v 1. krogu ugnali Celjane na njihovi Areni, septembra meseca se je dvoboj moštev na Ptuju v 10. krogu končal brez zmagovalca.

Zadnja letošnja tekma na celjski Areni Petrol je potekala pod žarometi, v hladnem  in vlažnem poznojesenskem vremenu, na zelo dobro pripravljeni travnati površini. Prav hladno vreme je botrovalo nizkemu obisku na zadnjem srečanju Celjanov na Areni.

NK Celje – NK Zavrč  3 : 0 (3 : 0)

POSTAVI MOŠTVEV:

NK Celje: Mujčinović, Jakolić, Žitko, Krajcer, Klemenčič, Jugović, Oršič, Vrhovec (K), Miškić (Lovrečič 51.), Verbič (Bajde 79.), Sunny (Djermanović 65.).

Trener: Simon Rožman

NK Zavrč: Ranilović, Sambolec (K), Kristić, Datković (Roškar 38.), Dedič (Srnec 31.), Jeretec, Cvek, Polič, Matjašič, Antolek (Čeh 62.), Kresinger.

Trener: Željko Orehovec

Glavni sodnik srečanja: Rade Obrenović

Vir: NK Celje
Vir: NK Celje

 

POTEK SREČANJA

Celjski strateg Rožman je tokrat nekoliko spremenil sistem, namesto izhodiščne postavitve 4-4-2 je na tokratnem srečanju svoje igralce postavil v formacijo »Guardiolinega Bayerna« 4-1-4-1, z Jugovićem kot zadnjim veznim in Sunnyjem kot edinim klasičnim napadalcem.

Atomski pričetek in nič manj atomsko nadaljevanje srečanja; Benjamin Verbič je zadel že v 11. sekundi srečanja! Po desni strani je odlično prodrl Miškić, podal Jakoliću, ta je filigramsko podal na šest metrov, kjer je bil priseben kdo drug kot Benjamin Verbič, ki je žogo rutinirano pospravil za hrbet nekdanjega mariborskega vratarja Ranilovića.

V 7. minuti je odločno krenil Verbič, dobro je držal žogo na desni strani sredine terena in z natančno globinsko žogo zaposllil Miškića, ta je zaključil akcijo iz težkega položaja z desne strani s strelom preko vrat.

Na drugi strani so Zavrčani ogrozili celjska vrata preko Poliča, ta je nevarno ustrelil preko vrat. V nadaljevanju srečanja so Zavrčani vzpostavili ravnotežje na terenu. V 18. minuti so imeti Celjani preko Miškića priložnost podvojiti rezultat, ta je bil z ugodnega položaja z 18. metrov nenatančen.

19. minuta, po slalomu  Verbiča na levem  krilu so Zavrčani s prekrškom ustavili Verbiča. Za prekršek je dobil Kristić že drugi rumeni karton na srečanju, sodnik Obrenović mu je pokazal pot v slačilnico. Prosti strel je izvedel Verbič, dobro je našel Miškića, ta pa je z glavo premagal gostujočega vratarja!

V 22. minuti je ponovno odločno krenil razigrani Verbič na desni strani in ustrelil močno s 15. metrov, vratar Ranilović je bil premagan že tretjič.

V 27. minuti trk domačega Miškića in Datkovića, v boju za žogo sta oba utrpela lažjo poškodbo. Strel Matjašiča v 33. minuti Mujčinović na mestu. Prodor elastičnega Mislava Oršića po desni strani v 34. minuti, gostje ga po tem, ko je nanizal dva igralca zaustavijo s prekrškom za rumeni karton.

Prečka Miškića z glavo v 36. minuti, po odbijanju vratarja Ranilovića; s strelom z glavo po predložku bočnega branilca Klemeniča z leve strani  je Ranilovića namučil Sunny. Strel Vrhovca v 40. minuti z 15. metrov, žogo lovi Ranilović.

V zadnjih minutah prvega polčasa je dvakrat dobro serviral žoge desni bočni branilec Jakolić, prvič je žogo s skrajnimi napori ukrotil Ranilović, drugič je ponovno z glavo zaključil  Miškić, vendar brez zadetka.

 

V drugem polčasu so Celjani morali zgolj potrditi priigrano vodstvo. V 52. minuti je kot raketa po desnem krilu pobegnil prodornil Miškić in uspel poslati uporabno žogo pred nasprotnikova vrata na 10 metrov, kjer je slabo reargiral napadalec Sunny. Sunny je neuspešno zaključil akcijo v 58. minuti, ko je njegov strel okrotil Ranilović in v 62. minuti z glavo, ko je meril slab meter mino vrat.

V igro vstopita Lovrečič in Djermanović namesto Miškića in Sunnyja.  V 73. minuti je ustreli topničar Lovrečič z razdalije 30 metrov, vratar je uspel žogo odbiti v kot. Iz neposredne bližine poskus Djermanovića v 74. minuti, ponovno na mestu vratar. Nevaren prodor Kressingerja v 76. minuti, s skrajnimi napori razreši situacijo obramba Celja na čelu z zimzelenim Mujčinovićem. V 85. minuti je imel lepo priložnost, da zabije zadnji četrti žebelj v krsto Zavrča rezervist Djermanović, nespretno je s 15. metrov udaril nemirno žogo in jo nabil visoko preko vrat.

Celjani so imeli v drugem polčasu prave strelske vaje proti številčno oslabljenemu Zavrču, vendar so bili njihovi streli preslabi, da bi končali v mreži. V 87. minuti nevaren poizkus Roškarja, Krajcer odbija žogo. 90. minuta, predložek Lovrečiča z desne, dober poizkus visokega Bajdeta z glavo, za las preko vrat.

 

KOMENTAR SREČANJA

Prvi polčas je postregel z malodane vsem kar dela nogometno igro zanimivo; z dinamičnimi dvoboji, sprinti, prodori, hitrimi podajami, domiselnimi streli in nenazadnje z goli – vse v režiji domačega moštva. Videli smo tudi prekrške, tudi takšne za rumeni karton in celo rdeči karton za gostujočega Kristića, in tudi neljube poškodbe na strani Zavrča. Celjanom se ni poznala odsotnost sicer standardnih Ahmedija, Vidmajerja in vratarja Kotnika. Prva enajsterica je krenila odločno od prve sekunde, kar se je obrestovalo že v nadzvočni 11. sekundi srečanja, s čimer postavil nov rekord v 1.SNL. Pomemben, če ne celo prelomen trenutek srečanja je bila 20. minuta, ko je branilec Kristić dobil že 2. rumeni karton. Izključitev je botrovala k pravemu malemu razpadu sistema, kar so znali leteči Celjani pridoma izkoristiti.

Celjani so imeli v drugem polčasu prave strelske vaje proti številčno oslabljenemu Zavrču, vendar so bili njihovi streli preslabi oz. so bili Celjani premalo zbrani, da bi njihovi streli končali v mreži. Zavrč je uspel reorganizirati in zakrpati svojo napol dotolčeno četo, kar jim je po zaslugi v zakljukih akcij nezbranih Celjanov, tudi uspelo. Srečanje se je končalo z izzidom 1. polčasa.

V celjskem moštvu so vsi igralci več kot dostojno opravili svoje nogometno poslanstvo. Obrambna vrsta na čelu z Krajcerjem in Žitkom ter zimzelenim »Mujketom« je dobro odbijala posamezne navale Zavrča. Z dobrimi napadalnimi akcijami se je izkazal Jakolić. Jugović in Vrhovec sta dobro krojila igro na sredini terena, Verbič in Oršić sta neprestano prebijale obrambne linije Zavrča in vnašala nemir v nasprotnikove vrste. Dobro igro je z zadetkom kronal Miškić.

Vir: NK Celje
Vir: NK Celje

Igralec srečanja je v vrsti iztopajočih na terenu z dvema doseženima zadetkoma in številnimi prodori vse bolj »konstantno odlični« Benjamin Verbič. Vse bolj popularni “Beni” se je utrdil na tretjem mestu lestvice strelcev, kjer z osmimi doseženi zadetki diha za ovratnik Mariborčanoma Luki Zahoviču in Marcosu Tavaresu (9). Na lestvici podajalcev je z šestimi podajami “Beni” na zavidljivem drugem mestu za mariborskim Daretom Vršičom (7).

Čestitke Celjanom za izjemno predstavo in odličen rezultat. V zadnjem 20. krogu potujejo »vitezi Celjski« v Domžale, kjer bodo poskusili zadati piko na i jesenskemu delu sezone.

 

LESTVICA 1.SNL

1. Domžale 19 14 2 3 27 9 44
2. Maribor 18 12 2 4 32 18 38
3. Celje 19 10 7 2 32 9 37
4. Olimpija 17 10 5 2 33 12 35
5. Zavrč 19 9 2 8 18 21 29
6. Rudar 19 6 5 8 20 21 23
7. Luka Koper 18 7 1 10 18 29 22
8. Gorica 19 4 3 12 15 24 15
9. Krka 18 3 3 12 15 32 12
10. Kalcer Radomlje 18 1 2 15 9 44 5

 

Zapisal: J. Hrovat

polsi-nogomet-14_15-klik