Timi Zajc z izjemnima poletoma do zmage in velike prednosti v seštevku za SP


Danes se je na letalnici v Kulmu odvila prva tekma v boju za 28. svetovno prvenstvo v poletih. Podobno kot na prvenstvu v Vikersundu je tudi tokrat sijajno nastopil Timi Zajc iz Hramš, ki je bil v obeh serijah najdaljši, s čimer si je priboril zajetno prednost pred jutrišnjo tekmo.

Močan veter včeraj ob kulmski velikanki ni dopuščal izvedbe treninga in kvalifikacij. Skakalci so tako danes pred tekmo opravili s treningom, na katerem je svoje dobro počutje nakazal Timi Zajc. Smučarski skakalec iz Hramš je namreč s poletom dolgim 238 metrov poskrbel za daljavo dneva.

Formo je uspel zadržati tudi za tekmo, kjer je bil v obeh serijah najdaljši. Pri prvem poletu je pristal pri 228,5 metrih, v drugem, ko se je po letalnici spustil kot zadnji tekmovalec, pa je dosegel daljavo 227 metrov.

Z izjemnima poletoma je za kar 12,3 točke ugnal svetovnega rekorderja Stefana Krafta. Tretji je bil Norvežan Johann Andre Forfang, ki je za Zajcem zaostal za 17,1 točke. S tem si je priboril odlično izhodišče pred tretjo in četrto serijo v seštevku svetovnega prvenstva v poletih.

23-letniku iz žalske občine očitno letalnica v avstrijsko-štajerskem Bad Mitterndorfu dobro leži, saj je že lansko leto na tekmi svetovnega pokala zasedel 2. mesto. Zajc, ki brani srebrno kolajno iz Vikersunda 2022, je po tekmi za TV Slovenija povedal: ”V prvi seriji sem bil kar nervozen, malce v dvomih, ampak drugo serijo sem pa nekako vedel, da zmorem. Ta je bila taka lepa, brez pretiravanj, in sem zelo zadovoljen. Po dolgem času spet uživam, lepo je, ko te pridejo spodbujat domači navijači in lepo je biti v spet v formi na takšni tekmi.”

”Letos sem se v izteku veselil malokrat, ker mi ni šlo po željah. Končno sem letel, kot sem želel. Za vsakega skakalca je najlepši občutek, da gre čez zeleno črto. Za enkrat sem super vesel,” pa je za Smučarsko zvezo Slovenije dodal Zajc.

V finalno serijo so se prebili tudi preostali trije Slovenci, Lovro Kos (5. mesto), Domen Prevc (15. mesto) in Peter Prevc (16. mesto). Tretja in četrta serija bosta na sporedu jutri, v nedeljo pa sledi še ekipna tekma, na kateri bodo Slovenci branili naslov svetovnih prvakov.