Zadnji 20. krog jesenskega dela 1.SNL; nov vrhunec NK Celja: psihološko superiorni Celjani zapuščajo domžalsko močvirje s polnim izplenom treh točk


Vir: Prva liga
Vir: Prva liga

Dvoboj taktično prekaljenih in nadpovprečno discipliniranih Domžal Luke Elsnerja in čete jurišnikov iz Celja pod vodstvom Simona Rožmana je postregel z pravim vaterpolom, Celjani odhajajo na zimski premor visoko pozicionirani kot že dolgo ne

V Domžalah sta se pomerili moštvi, ki veljata za najbolj prijetni pozitivni presenečenji jesenskega dela 1.SNL, dvoboj najmlajših trenerjev Prve lige in udar med dvema različnima, a učinkovitima nogometnima konceptoma, celjski stroj tokrat v absolutnem rezultatskem smislu zmagovit

 

STOPNJEVANJE NAPETOSTI PRED SAMIM SREČANJEM

V tednu, ki se izteka smo v Celju priča pravi praznični nogometni evforiji, za katero so zaslužni nogometaši in strokovno vodstvo celjskega prvoligaša. Najbolj učinkovit nogometaš Prve lige Vojničan Benjamin Verbič je tokom tedna razkril svoja pričakovanja pred obračunom vodilnih ekip:

V Domžalah nikakor ne bo lahko, saj gre za dvoboj dveh moštev, ki se nahajata v samem vrhu prvenstvene lestvice. Oboji igramo napadalno učinkovit nogomet, prav tako pa gre pri obeh moštvih pohvaliti tudi obrambni segment igre, kar potrjuje zgolj po devet prejetih zadetkov v obeh mrežah v dosedanjem poteku sezone. Upoštevajoč vse to se ob koncu jesenskega dela vsekakor obeta pravi spektakel. Naša želja je nov pozitiven izkupiček, z gotovostjo pa lahko zatrdim, da bomo za njeno uresničitev naredili prav vse.“ (Vir: NK Celje).

Pomemben steber strokovnega štaba Dani Ošep, sicer trener in fizioterapevt je o obračunu z vodilnimi Domžalčani pojasnil v kakšnem stanju je celjsko moštvo:

Stanje s poškodbami je v tem trenutku praktično brezhibno. Vsi igralci delajo s polno obremenitvijo, treningom se je priključil tudi Matic Kotnik, ki bo v soboto že lahko stal med vratnicama. Na tekmi proti Zavrču se je v tekmovalni pogon dokončno vrnil še Gregor Bajde, ki je tako še dodatno zaostril konkurenco v moštvu. Po kazni zaradi rumenih kartonov se vračata tudi Tadej Vidmajer in Valon Ahmedi, tako da gremo v Domžale v polni zasedbi” (Vir: NK Celje).

V zadnjih petih odigranih krogih izkazujeta moštvi strahovito formo. Bilanca Domžalčanov na zadnjih petih prvoligaških tekmah so štiri zmage in en sam poraz; bilanca Celjanov je še za odtenek bolj impresivna; štiri zmage in en remi.

 

NK Domžale : NK Celje 0 : 1 (0 : 0)

NK Domžale: Vidmar, Janža, Horić, Dobrovoljc, Korun, Zec (Jelar 68.), Maksimović (Ožbolt 85.), Morel, Majer, Simić, Vuk (Aneff, 69.).

Trener: Luka Elsner

NK Celje: Mujčinović, Klemenčič, Žitko (Jakolić 46.), Krajcer, Vidmajer, Oršić, Vrhovec (K), Miškić, Verbič, Ahmedi (Jugović 58.), Sunny (Bajde 78.).

Trener: Simon Rožman

Glavni sodnik srečanja: Slavko Vinčić

Strelec: Verbič (83.).

Rdeči karton: Vrhovec (88.).

Vir: NK Celje
Vir: NK Celje

 

POTEK SREČANJA

Dvoboj v Športnem parku v Domžalah se je odvijal v popoldanskem času, v hladnem in mokrem decemberskem vremenu, ki jasno nakuzuje, da je napočil čas zimskega premora. Igralcem je delo zlasti pri nizkih podajah pa tudi sicer oteževal težaven teren, saj so del domžalskega travnika prekrivale za nogometno igro neugodne luže, prav cela zelenica pa je bila prepojena z vodo.

Moštvi sta otvorili srečanje v skladu z visokimi pričakovanji; z veliko teka, z doberšnjo mero čvrstine pri čemer pa je očividno, zlasti tehnično dovršeno moštvo Celja, oviral pregovorno močvirski teren področja Ljubljane in njene okolice. Prvotno beli dresi Celjanov so bili že po nekaj minutah igre travnato-zelene oz. rjavo-črne barve.

V 7. minuti so Domžalčani poskusili z nevarnim strelom z 15 metrov, vratar

Vir: NK Celje
Vir: NK Celje

Mujčinović je bil na mestu. Težave Žitka s Simićem v 11. minuti. V 14. minuti je Vidmajer poskusil z razdalije, njegov strel je nekoliko preusmeril Beni Verbič, vratar Domžal je s skrajnimi napori obranil svoj gol. Razpoloženi Simić je prodiral po sredini v 16. minuti, dobro mu je sledil Krajcer. Vratnica Morela v 17. minuti po plasiranem strelu z 18. metrov. Luža je vnesla nemir v celjsko obrambo v 23. minutu, ko je podajo Krajcerja prestregel Maksimović. V 28. minuti prečka rešuje vratarja Mujčinovića, Vuk je silovito udaril z neposredne bližine. V 38. minuti je po levem krilu pobegnil Simić, Celjani so ga ustavili s skrajnimi napori.

(Pre)agresivni Domžalčani so knock-out-tirali branilca Žitka, ta je zapustil igrišče na nosilih, podobnega naleta je bil nekaj minut pred tem deležen Ahmedi. Namesto Žitka vstopi v igro Jakolić.V izdihljajih polčasa je nevarno sprožil Zec.

Drugi polčas je bil prav zaradi neugodnih pogojev za igro precej mučen in sila zahteven za igralce, a nikakor ne dolgočasen. Morel je ustrelil pravi projektil v 50. minuti z 20 metrov, na srečo mino vrat. V 78. minuti je nerazpoloženega Sunnyja zamenjal Bajde.

V 83. minuti GOL, Celjanom se je poplačala silna vložena energija; Jakolić je poslal predložek po učbeniških standardih z desne strani, velemojstrsko v slogu brazilskih virtuozov nogometa je reargiral gostujoči kapetan Vrhovec in s peto preusmeril žogo v levo vratnico, žoga se je odbila do prisebnega Verbiča, ki je dobro reargiral in pospravil žogo za hrbet vratarja Vidmarja. Gol je povsem odprl tekmo, Domžalčani so poskušali preko nevarnega Simića, Celjane sta v igri držala prodorna Jakolić in Oršić z druščino. V 88. minuti prejme drugi rumeni in posledično rdeči karton prej opevani Vrhovec po prekršku na sredini terena.

 

KOMENTAR SREČANJA

Dvoboj na dan svetega Nikolaja je poleg nogometnih veščin postregel s primesmi vaterpola, konjskih dirk in motokrosa – voda, razmočen teren in blato so bili pomembni sočinitelji srečanja. Nedvomno so zahtevni igralni pogoji paralizirali in dušili predvsem celjsko moštvo, ki slovi po hitrih nizkih prenosih igre – seveda so bili pogoji za obe moštvi enaki. Travnata površina po srečanju je spominjala na njivo, ki jo je preoral osem brazdni plug – kar ni daleč od resnice – preoralo jo je 22 parov kopačk nogometašev.

Na levi strani je boj z Domžalčanimi bil povratnik po poškodbi Vidmajer. V prvo enajsterico se je vrnil Ahmedi, ki je utrpel nemalo neugodnih prekrškov.

Celjska obramba je bila nemalokrat na težki preizkušnji – hitri Domžalčani so v cikličnih valovih vnašali zmedo v celjske obrambne vrste (Klemenčič, Žitko, Krajcer, Vidmajer), ki je v končni fazi z veliko mero truda dobro razčiščevala nevarne situacije – še posebno dvojec Krajcer-Vidmajer je poleg kančka sreče zaslužen za obranjen gol zlasti v prvih 45. minutah. Obrambi je tako z odločnimi akcijami kot z nasveti dobro poveljeval izkušeni Mujčinović.

Vstop Jugovića v drugem delu je pomagal konsolidirati obrambno formacijo v drugem delu.

Vir: NK Celje
Vir: NK Celje

Benjamin Verbič je tako kot njegovi soigralci vložil nemalo energije, ni pa mu steklo v polni bleščini – kljub temu je pokazal da je človek zmagovite miselnosti – odlično je reargiral, ko je bilo najbolj potrebno in prevesil tehnico v korist NK Celja, čeprav se bili Celjani v srečanju kar nekajkrat v terensko podrejenem položaju. Z devetimi doseženimi zadetki si Verbič deli strelsko krono pol-letja skupaj z mariborskima napadalcema Luko Zahovičem in Marcosom Tavaresom.

V napadu je bil (ponovno) neviden Sunny. Tudi ostali ofenzivno usmerjeni Celjani so delovali, kljub nesporno vloženemu trudu, nekoliko odrezani in nepovezani zlasti v prvem delu, v nadaljevanju se je Celjanom bolj odprlo, k pozitivnemu razvoju dogodkov je pripomogel prodorni Marko Jakolić.

Zmaga proti vodilnim Domžalam je nedvomno pika na i zelo uspešne jesenske sezone NK Celja. Celjani so prikazali odločen pristop. Kljub trenutkom podrejenosti se niso vdali in na koncu slavili sredi Domžal kar je hvale vreden dosežek. Na zimski premor odhaja moštvo Simona Rožmana na tretjem mestu s 40 točkami kar je 4 točke manj od še vedno vodilnih Domžal in točko za drugim Mariborom.

 

Med rezultatske vrhunce prve polovice sezone poleg današnje zmage uvščamo:

domačo zmago 3–1 Celjanov nad NK Mariborom v 5. krogu;

domačo zmago  2 –0 nad vodilnimi Domžalami v 11. krogu;

zmago 1–2 na gostovanju v Mariboru v 14. krogu;

zmago 1–3 na gostovanju pri Olimpiji v 16. krogu

in

današnjo zmaga 0–1 na gostovanju pri vodilnih Domžalah v prelomnem 20. krogu 1.SNL.

 

Nogometaši NK Celja odhajajo na zaslužen zimski premor. Ekipa Celje.info jim ob tej priložnosti želi kvalitetnega zimskega premora oz. počitka v mesecu decembru, v nadaljevanju pa obilo zanosa in pozitivnih ter kreativnih idej v pripravah na spomladanski del sezone. Verjamemo, da bodo do sedaj vložen trud in prikazano kvaliteto v spomladanskem času znali z bolj številčim obiskom na tekmah nagraditi tudi celjski nogometni zanesenjaki.

 

3.SNL-sever; polovica sezone je mimo

Po 13. odigranih tekmah jesenskega dela 3.SNL-sever zaseda moštvo celjskega Šampiona z 21. doseženimi točkami solidno 4. mesto na lestvici. Za vodilnim moštvom Maribor B zaostajajo 15 točk. Šmarčani odhajajo na prezimovanje s 17. zbranimi točkami na 8. mestu, Šentjurčani pa z 16. zbranimi točkami na 10. mestu štirinajst članske 3.SNL-sever.

 

PREGLED JESENSKEGA DELA SEZONE NK CELJE

Cenjene bralce portala Celje.info obveščamo da je v sklepni fazi priprav poglobljen pregled jesenskega dela 1.SNL v petih delih.

Posebni poudarki pregleda bodo namenjeni delu novega trenerja Simona Rožmana, izpostavili bomo najbolj opazne člene celjskega prvoligaša in podali oceno popularnosti nogometa v Celju. Vljudno vabljeni k branju!

 

Zapisal: J. Hrovat
polsi-nogomet-14_15-klik