Zmagovalec tekme za svetovni pokal v preskakovanju ovir Italijan Riccardo M. Marquet, najboljši Slovenec na 17. mestu (foto in video)


Minuli konec tedna, od 23. do 25. novembra, je bil Center konjeniškega športa Celje že tretjič zapored prizorišče vrhunskega športnega dogodka, med drugim tudi tekmovanja v olimpijski disciplini preskakovanje ovir s konji. Najsodobnejši tovrstni Center v Sloveniji in v tem delu Evrope je edini organizator svetovnega pokala v preskakovanju ovir v notranji areni v Sloveniji.

Pred vrhuncem tridnevnega dogajanja, nedeljsko tekmo za svetovni pokal, so v Centru konjeniškega športa Celje v petek in soboto pripravili tekmovanja nižjega ranga, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali brezplačno. Nedeljski del tekmovanj je popestril edinstven šov program, kjer se je številnemu občinstvu predstavila specialistka za konje v njihovem naravnem stanju oziroma svobodnem okolju, Avstrijka Kerstin Brein z njenimi petimi prijatelji. Njen nastop, ki ga je izvajala s petimi “welsh-poniji” različnih barv, je bil poln akcije in predvsem zabave, obiskovalci so bili priče neverjetni sinergiji med človekom in konjem. Obiskovalci so uživali tudi v prikazu Western jahanja, nastopu Lipicancev ter prikazu dresurne elegance.

Kerstin Brein je z edinstvenim šovom očarala prisotne.

Po končanem šov programu pa je sledil vrhunec tridnevnega dogajanja v Centru konjeniškega športa Celje, tekma za svetovni pokal v preskakovanju ovir s konji. Več kot trideset tekmovalcev s konji je pripravilo odlično tekmovanje, pravo pašo za oči. Med njimi smo lahko videli tudi nastopa dveh Slovencev, ki sta zasedla končno 17. (Laufer Tomaz) in 23. mesto (Vehar Jan). Zmagovalec tekme svetovnega pokala je postal Italijan Riccardo Martinengo Marquet na konju Pro Und Contra 2, s poligonom sta opravila v 73,02 sekundah, brez kazenskih točk. Drugo mesto je zasedla Italijanka Arrighetti Chiara na konju Utopia Di San, s katerim sta s poligonom opravila v 74,51 sekundah in z eno kazensko točko, tretji pa je bil Bulgar Raitchev Rossen na konju Capoccino, s poliginom sta opravila v 65,09 sekundah in s 4 kazenskimi točkami.

Zmagovalec tekme za svetovni pokal Riccardo Martinengo Marquet na konju Pro Und Contra 2.

Sicer se je v vseh tekmovanjih, tudi nižjega ranga, pomerilo približno 220 konj, tekmovalci pa so zastopali kar 18 različnih držav (Argentina, Avstrija, Belorusija, Bolgarija, Češka, Grčija, Hrvaška, Italija, Latvija, Litva, Madžarska, Nemčija, Rusija, Srbija, Švica, Slovenija). Dogodka se je udeležilo kar 160 visokih gostov, med njimi kar trije ministri, devet veleposlanikov, Predsednik Državnega sveta, župan MOC Bojan Šrot ter drugi visoki predstavniki gospodarstva, športa, kulture in politike.

Tik pred začetkom nedeljskega dogajanja je navzoče pozdravil direktor CKŠC Hugo Bosio in se vsem zahvalil za obisk dogodka. Ker so bile tribune napolnjene do zadnjega sedeža in so številni obiskovalci tekmovanje spremljali stoje, je Bosio obljubil, da bodo v najkrajšem možnem času skušali povečati kapaciteto sedežev za gledalce. Veseli ga namreč dejstvo, da se ta šport v zadnjih treh letih dosegel veliko višje zanimanje s strani obiskovalcev, kot so na začetku upali in pričakovali. V izjavi za javnost je o samem tridnevnem dogodku med drugim povedal: ”Vsekakor ne gre zgolj za športni dogodek, prireditev je tudi družabno in poslovno pomembno promocijsko dejanje za konjeniški šport v Sloveniji, pa tudi za prepoznavnost Slovenije v Evropi in svetu. Tekmovanja se vsako leto udeleži kar precejšnje število tekmovalcev. Glavni razlog je v kakovosti podlage oziroma teran, ki je v Centru konjeniškega športa Celje med najboljšimi v Evropi. To pomeni, da se lahko tekmovanja udeležijo tekmovalci z najdražjimi in najboljšimi konji.

Laufer Tomaž na konju Heart Steler je s 17. mestom bil najboljši Slovenec.

Seveda pa organizacija takšnega dogodka poleg visokih stroškov in odličnega poznavanja konjeništva pomeni tudi veliko odgovornost, v prvi vrsti zaupane s strani Mednarodne konjeniške zveze. Nika Bosio, direktorica Celesta d.o.o. in organizatorka tekmovanja, je v izjavi javnost predstavila nekatere poglede in dejstva, vezana na minuli dogodek: ”Preskakovanje ovir s konji je lahko izjemno zahteven šport saj morata konj in jahač delovati kot en živčni sistem. Dober jahač mora biti potrpežljiv, predan in zavzet ter predvsem mora razumeti, da je konj njegov sodelavec. Biti morata tim…Organizacija tovrstnega dogodka je zelo zahtevna, nikoli si nisem predstavljala koliko dela je potrebnega dokler se nismo lotili organizacije. Potrebno je zadostiti vsem – tekmovalcem, spremljevalcem, konjem, gledalcem, sodnikom, delegacijam, veterinarjem, časomerilcem in vsem ostalim…Dogodek je vsekakor izjemnega pomena za prepoznavnost konjeništva v Sloveniji in tujini. Pomembnost dogodka pa s seboj nosi tudi veliko odgovornost, ki nam jo je z organizacijo tega konjeniškega dogodka zaupala Mednarodna konjeniška zveza. Tega se dobro zavedamo in storili bomo vse, da upravičimo zaupanje.

Bo na tribunah že naslednje leto več sedežev za gledalce?

Minuli dogodek, ki je bil vrhunsko organiziran in je potekal brez najmanjših zapletov, pa ne pomeni le izvrstne promocije države in prepoznavnosti konjeništva v Sloveniji, temveč je to predvsem družabni, turistični in poslovni dogodek, ki združuje ugledne in uspešne posameznike, gospodarske družbe in institucije. Slednjega se zavedajo tudi odgovorni v CKŠC, ki so v prvi vrsti poskrbeli za izvrsten športni spektakel, ga popestrili z odličnim spremljevalnim programom ter nadgradili s toplim sprejemom vseh, ki so si tekmovanje ogledali.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete direktorju CKŠC Hugu Bosiu, ki smo ga tik pred končanim tekmovalnim delom povabili pred kamero, ogledate pa si lahko tudi obsežno galerijo fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=283]

v/t/f: Egon Horvat