Kresovanje na Pušn šanku pri Šmartinskem jezeru 2017 (foto, video)

01. 05. 2017 20:47

V nedeljo, 30.4. so se po vsej Sloveniji odvijala kresoavnja, s katerimi smo proslavljali tudi praznik dela. Že osmo leto zapored je nova stalnica kresovanje na Pušn šanku pr’ Tini, kjer je letos ponovno obiskovalce zabaval ansambel Donačka.

Kresovanja se je udeležilo veliko število ljudi
Kresovanja se je udeležilo veliko število ljudi

Kresove so sprva postavljali po hribih kot signalizacijske priprave za obveščanje vasi pred turškimi vpadi. Kasneje je to postal samo običaj, kresove pa so sprva postavljali 23 junija, na sen kresne noči, s katerim so bile povezane mnoge ljudske šege in navade. Šele kasneje so začeli presove prižigate že 30. aprila in od tod se je razvila tradicija kresovanja, kot ga poznamo danes.

Pušn šank pa svoje kresovanje pripravlja letos že osmo leto zapored. Na prizorišču se je, tako kot vsako leto, zbralo ogromno mladih, kljub temu pa ni primanjkovalo otrok in odraslih. Obiskovalce je prav tako tudi letos zabaval ansambel Donačka, ki je poleg narodnozabavne glasbe obiskovalce spravil na plesišče tudi s popularno glasbo.

Letos je obiskovalce zabaval ansambel Donačka
Letos je obiskovalce zabaval ansambel Donačka

Vabljeni tudi k ogledu video posnetka in foto galerije!

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”537″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

ortenija-polsi-klik

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,767 seconds.