Miklavž razveselil celjske otroke v mestu in City Centru (foto, video)

06. 12. 2019 01:43

Sveti Miklavž je tisti, s čigar obiskom se prične čarobnost decembra. Spremljajo ga tudi razposajeni, z ognjem obdani, a ne hudobni parklji.

Praznik je spomin na krščanskega škofa in svetnika Nikolaja, ki je med leti 326 in 351 živel v Mitri, na območju današnje Turčije. Svoje podedovano družinsko bogastvo je razdelil revnim in zato se je tradicija obdarovanja ohranila.

Praznične luči so se v Celju prižgale prejšnjo soboto. V četrtek, 5. decembra, pa je v mesto prišel sveti Miklavž. Najprej razveselil otroke na Krekovem trgu, trenutek kasneje pa še pred City Centrom.

miklavz_celje_2019_00
Miklavž v City Centru in v mestu razveselil otroke. Foto: DejC

Miklavž v mestu

Na Krekovem trgu je otroke in njihove starše najprej v dobro voljo spravila Alenka Kolman s svojim energičnim nastopom. Čeprav je bila temperatura precej nizka, so otroci zasedli trg, ki je bil skoraj premajhen za mlade nadobudneže in skozi pesmi in zgodbice priklicali prvega dobrega moža.

Miklavž je seveda prišel v spremstvu svojih zvestih spremljevalcev, angelčkov in parkljev. Slednji letos niso imeli veliko dela, saj so bili otroci, tako so vsaj v en glas zatrdili, zelo pridni. Prav vsi so dobili darila, ki jih je priskrbel City Center.

Miklavž pred City Centrom

Le nekaj trenutkov po odhodu Miklavža iz Krekovega trga, se je pojavil pred City Centrom. Otroke je pozdravil visoko nad odrom, kasneje se je, po ognjenem spektaklu, še sam spustil na oder, kjer je vse povabil v notranjost, kjer je bilo prijetno toplo. Otroci so mu skozi cel City Center sledili in se z njim fotografirali. Ko so prispeli do ogromne jelke, ki v kompleksu stoji, so na sceno prišli Miklavževi spremljevalci, angeli in parklji, ki so otrokom delili darila, katere je prispeval City Center. Darila so dobili prav vsi otroci, ki so bili navdušeni nad prihodom prvega dobrega moža, ki jih ja v tem prazničnem času prišel obdarit.

Poznate tradicijo obdarovanja na miklavževo?

Miklavž je pri nas darila nosil že v 19. stoletju, še pred tem pa so se darila kar pojavila – posebnega imena obdarovalec ni imel -, večinoma je šlo za drobne jesenske plodove, na primer lešnike, orehe in sadje. Sredi 19. stoletja so tudi v naših krajih nato začeli obdarovalca upodabljati kot sv. Nikolaja, v 4. stoletju škofa v mestu Mitra v Mali Aziji. Po krščanskem izročilu je bil sv. Nikolaj sin premožnih staršev, ki je svoje premoženje razdal in zato že v času življenja veljal za dobrotnika.

Dogajanje bo v Celju pestro tudi v prihodnjih dneh, o čemer bomo poročali na celje.info. Program si preberite s klikom na: PROGRAM.

Naj bo december res vesel!

Miklavž pred City Centrom:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski, Rok Čakš

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
242 queries in 3,400 seconds.