S pokopom pusta v središču Celja zaključen “Celjski pust 2012″ (foto in video)


Na pepelnično sredo se je v središču Celja zgodilo še zadnje dejanje letošnjega “Celjskega pusta”, pokop pusta. Dogodek, ki je potekal v organizaciji KUD Svoboda Zagrad Celje, se je ob spremljavi godbe na pihala ter članov KUD Klopotec iz Haloz pričel s povorko “pri zvezdi”, končal pa z obsodbo in sežigom pusta.

S pokopom pusta se je končal norčavi čas, ki je vrhunec dosegel na pustni torek, ko so se na pustovanjih po vsej Sloveniji zbrale številne maske in radovedneži. V KUD Svoboda Zagrad že leta skrbijo za ohranjanje običajev in kulturne dediščine, tudi pokopa pusta, katerega korenine segajo daleč v zgodovino. S slamo napolnjenega “pokojnika”, oblečenega v stara oblačila, so ob spremljavi godbe na pihala, župnika, pokojnikove žene, pokojnikovih otrok, nosačev, nosača križa in zastave ter ostalih prinesli na Glavni trg, kjer je sledila obsodba.

Člani KUD Klopotec iz Haloz se zadnja leta redno udeležujejo pokopa v Celju.

Po predstavitvi KUD Klopotec iz Haloz, ki so nastopili v vlogi turških napadalcev, je sledilo branje obtožnice, v kateri so obtoženega spoznali za krivega za vse aktualne probleme in težave, ki nas pestijo. Celotno obtožnico si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Izrečena kazen je bila smrt s sežigom, ki so ga opravili na Glavnem trgu.

Obtožnica je pustu očitala številne nevšečnosti, kazen je bila smrt z zažigom.

S tem dejanjem se je v Celju končal še eden izmed uspešnih projektov v organizaciji Zavoda Celeia Celje, “Celjski pust 2012”. Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, ki smo jih posneli na pokopu pusta. Ogledate pa si lahko tudi prispevke iz ostalih dogodkov v okviru “Celjskega pusta 2012” ter drugih organizatorjev, kar smo zabeležili s pisanjem, fotografijami in videi:

sobotne pustne povorke OŠ Lava (klik!)

sobotnega pustovanja v MCC in KUD Zarja (klik!)

norega pustovanja v Klubu Branibor Celje (klik!)

sobotnega pustovanja na Vranskem (klik!)

torkovega pustnega rajanja na Glavnem tgru (klik!).

pokop pusta na Dobrni (klik!)

Pustne maske so tako za slabo leto pospravljene, vrhunec pustnega časa pa bo znova na pustni torek, 12. februarja prihodnje leto.

[simpleviewer width=100% height=700 id=138]

v/t/f: Egon Horvat