Pivo in cvetje v Laškem 2019: sobotni večer z Janom in Big Foot Mamo ter drugimi izjemnimi bendi (foto, video)

14. 07. 2019 21:35

Tudi v soboto smo bili na Festivalu Pivo in cvetje v Laškem, ki je, s 55. izvedbo, najstarejši in največji turistični dogodek v Sloveniji. Ni pravega poletja brez vrhunca v Laškem sredi julija. Tudi letos brez ognjemeta, pa zato z osupljivo multimedijsko simfonijo. Kot vedno se je dogajalo že od zjutraj pa vse do jutranjih ur.

Največ obiska so bili deležni koncerti domačih in tujih glasbenikov. Skupina Big foot mama in Jan Plestenjak sta vsak na svojem odru imela najštevilčnejše občinstvo.

Jan Plestenjak na odru Jubilejnik
Jan Plestenjak na odru Jubilejnik

Program se je v soboto začel že ob 9 uri zjutraj z Mavrično deželo s programom za otroke čez cel dan. Kmalu je sledila Razstava ročnih del Društva invalidov Laško in Rimske Toplice. Kot vedno ni izostal Voden ogled Pivovarne Laško z ”degustacijo”. Od 12 ure si je bilo možno ogledati Razstavo ob 130 obletnici Turističnega društva Laško. Skozi ves dan je potekala povsem prenovljena Razstava cvetja, ki je do letos počasi leto za letom tonila v ozadje. Poleg cvetja so bile dodane steklenice in vrčki piva in zanimiva ozadja kot kulisa za lepe fotografije. Obiskovalci so bili vabljeni k fotografiranju in nagradni igri Ocvetliči se, kjer so najbolj pridni dobili za nagrado cvetlico. Tako so jih do večera s cvetlicami ocvetličili kar 1500.

V Laškem je pred dobro polovico stoletja bilo cvetje na prvem mestu. Predsednica Hortikulturnega društva Laško Metoda Benedek je povedala: “Začelo se je z razstavo Cvetje in pivo. Ker pa je bil gospod Ivan Vodovnik takrat hkrati predsednik hortikulturnega društva in direktor pivovarne, je združil prijetno s prijetnim. Čez dve leti so ime spremenili v Pivo in cvetje.” Pivo in cvetje je tako počasi postalo cvetlični, etnografski in glasbeni dogodek.

Popoldanski program je dopolnila še Laška pihalna godba z mažoretami in bobnarji.

Laško tretji vikend v juliju postane središče Slovenije in prestolnica najživahnejšega poletnega dogajanja, ki ga ob zvestih in vse številčnejših domačih gostih vse bolj obiskujejo tudi tuji ljubitelji zabave in dobre glasbe.

Na odru Zlatorog ( Trubarjevo nabrežje) so nastopili Koala Voice, Poison Garden (ITA), Voodoo Vegas (VB) in Big foot mama. Na odru Jubilejnik (Aškerčev trg) The Golden Dixie Boys, Mambo Kings in Jan Plestenjak. Na elektronskem odru Malt (športno igrišče) pa Gregx, The Frog b2b Mistina in Veztax. Na odru Laščan (Občinsko dvorišče) smo se vrnili v glasbena 80 leta z DJ Perotom ter se zabavali s tribute Abba Mia bandom. Kot vedno je bilo veliko glasbe tudi z raznih dvorišč in lokalov ter zabaviščnega parka.

Na srečo se je vreme z dežjem in vetrom umirilo in ob 19 uri so tako na glavnem odru že lahko nastopili Koala Voice.

Koala Voice
Koala Voice

Koala Voice je štiričlanska slovenska glasbena skupina, ki je nastala leta 2010. Izvajajo indie rock glasbo. Skupino sestavljajo vokalistka in kitaristka Manca Trampuš, kitarist Domen Don Holc, basist Tilen Prašnikar in bobnar Miha Prašnikar.Izdali so tri studijske albume in koncertirali doma in v tujini vključno na znamenitem festivalu Exit. Od začetka so ustvarjali v angleščini, zadnja tri leta pa ustvarjajo tudi v slovenščini. Najbolj so navdušili z uspešnicami Go disco, Ker tu je vse lepo in Vede premikanja.

 

 

Najbolj nestrpno se je najbrž čakalo nastop skupine Big Foot Mama, ki bodo kmalu praznovali 30 let delovanja.

Big Foot Mama
Big Foot Mama

Rock skupina je bila ustanovljena že leta 1990 v Ljubljani kot srednješolska zasedba. Sestavljajo jo Grega Skočir (vokal), Alen Steržaj (bas kitara), Jože Habula (bobni), Daniel Gregorič (kitara) in Zoran Čalić (kitara). Izdali so sedem studijskih albumov, dvojni album v živo in zbirko uspešnic. Na vrhuncu so bili po tretjem albumu leta 1999, ko so veljali za rock/pop skupino desetletja, podirali rekorde prodaje in napolnili nekaj največjih koncertnih prizorišč v Ljubljani, kot sta Križanke in Hala Tivoli. O skupini je bil posnet tudi dokumentaren film. V Laškem so odpeli vse svoje največje hite, ki so jih oboževalci peli skupaj z njimi.

Večni Jan

Organizatorji so prikrajšali marsikoga, ki si je poleg Big Foot Mame  želel ogledati še koncert Jana Plestenjaka, saj sta koncerta potekala skoraj istočasno.

Jan Plestenjak z bandom
Jan Plestenjak z bandom

Kljub temu sta bili obe prizorišči polni. Jan je že v otroštvu začel igrati kitaro in nadaljeval v glasbeni šoli. Med srednjo šolo je nastopal v jazzovski skupini Interaction jazz group ter sodeloval s skupino Quatebriga in z Big Bandom RTV Slovenija. Pri osemnajstih letih je bil sprejet na Bostonsko glasbeno šolo Berklee College of Musicin kasneje študij nadaljeval na celovškem konzervatoriju. Leta 2005 je izšla njegova biografija z naslovom Smeh in solze, ki jo je napisal novinar Jaka Lucu. 2011 je prejel viktorja za najbolj popularnega glasbenega izvajalca. Tudi tukaj ni manjkalo številnih hitov iz dolgoletne kariere in navdušenja publike.

Pred Janom so publiko dodobro ogreli še eni stari znanci naše scene in sicer Mambo Kings. Skupina, ki letos praznuje 25 let glasbenega ustvarjanja. Vse se je začelo leta 1994 v Portorožu, kjer je bila skupina Mambo Kings hišni band v enem od lokalov na plaži. Njeni člani, Aleš Bartol – Bart, Goran Vasiljević in Rusmir Bošnjak, so bili prvi, ki so začutili jugo nostalgijo, saj so band iz cele bivše države.

Mambo Kings
Mambo Kings

Sprva so imeli latino repertoar, ki so ga kasneje obogatili z jugo hiti. Ko so kasneje posneli prvi album, ki se je prodal v dvojni platinasti nakladi, so videli, da so na pravi poti. Skozi ves čas so ostali v isti zasedbi, v zadnjih letih pa sta se bandu pridružila še bobnar in harmonikar na frajtonarici. So zvezda stalnica na veselicah pod šotori, študentskih zabavah, še vedno pa se radi vračajo na poletne terase ob morju. Kljub temu, da igrajo veliko uspešnic tujih avtorjev, imajo tudi že kar nekaj svoji hitov. Ker so odlični tudi v igranju glasbe držav nekdanje Jugoslavije, si želijo nastopov po tej regiji. Na nastopih radi združijo več pesmi v t.i. venčke, kar naredi res odličen in dinamičen žur, ki ga podkrepijo še z zelo zanimivimi aranžmaji. V en nastop spravijo ogromno hitov, ki si vrstijo hitro ter radi komunicirajo s publiko in so res pravi žur band.

Poison garden
Members
Madame Anais Noir (vocals, bass), Sir Damian White (guitar), Professor Ψ (guitar), Mr Tambourine (drums)
They are a young band, formed in 2012 and they have released their first single earlier this year, Days of Steam.
Italija, Švici, Finski, Nemčiji in tudi že v ZDA.

Laška multimedijska simfonija
Edinstvena multimedijska predstava ducata popolnoma usklajenih laserjev, svetlobe in glasbe. Združuje laserske projekcije in efekte ter impresivne svetlobne učinke, ob glasbeni spremljavi skladateljskega mojstra elektronskih instrumentov in filmske glasbe Vangelisa. Za pravo Laško festivalsko navdušenje in zanos. Preprosto, ekstaza.

Ulični vrvež z Laško pihalno godbo in Mažoretami Laško
Kulturno društvo Laška pihalna godba v sebi združuje simbiozo številnih generacij, ki se letno predstavijo na več kot 60 nastopih. Društvo skupno šteje preko 150 članov in je sestavljeno godbe – orkestra, mažoretne skupine in bobnarske skupine. Godbeniki, mažorete in bobnarji bodo ponovno navduševali s svojimi koračnicami in nepozabnim show programom. Vsak dan.

Osemdeseta leta so bila zlato obdobje diskotek. In osemdeseta se vračajo, tako v svetovne trende, kot na naš festival! Za sproščeno disko zabavo bo na občinskem dvorišču od četrtka do sobote skrbel legendarni DJ Pero, vsak dan pa bomo izbrali tudi Najboljšega disko plesalca!

V izboru za disko-plesalca lahko sodelujejo vsi polnoletni obiskovalci festivala Pivo in cvetje Laško. Izbor poteka v četrtek, petek in soboto, vsak dan ločeno. Na predizboru lahko sodeluje neomejeno število udeležencev, njihov nastop je skupen, na plesišču plešejo vsi naenkrat. Žirija izbere 5 finalistov. Ti nastopijo še enkrat v finalu, žirija pa izbere zmagovalca. Šteje predvsem plesni nastop, dodatne točke pa prinaša obleka v stilu 80tih let.

Ognjemeta sicer v Laškem od lani ni več. Zaradi varovanja okolja pripravljajo multimedijsko simfonijo nad Savinjo. Še pa so na ulicah Laškega stojnice s pokovko, sladkorno peno in helijevimi baloni. Dvajset ponudnikov hrane in pijače je s svojimi šanki na stalnih mestih med štirimi odri, na katerih je prepevalo več kot 60 nastopajočih. Z drugega brega reke pa nase opozarjajo pisane luči lunaparka. Stalnica, ki po besedah organizatorjev na Pivo in cvetje vsako leto pripelje od 60.000 do 70.000 ljudi, največ jih pritegnejo večerni glasbeni dogodki.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
312 queries in 4,283 seconds.