VOKALNE IGRE ’13 – mednarodni festival a cappella in vocal play glasbe v Mestnem kinu Metropol (foto, video)


Oktet 9

Sobotni večer je minil v znamenju a cappella glasbe, saj so v Mestnem kinu Metropol potekale že pete Vokalne igre. Gre za mednarodni festival a cappella in vocal play glasbe, ki v knežjem mestu vsako leto poskrbi za bogato kulturno dogajanje in večjo prepoznavnost slovenskih in tujih a cappella zasedb. Uspešen projekt vsakoletno nastaja pod taktirko Hiše kulture Celje, kot partnerji pa sodelujejo tudi Oktet 9 in Društvo ljubiteljev umetnosti Celje.

Vokalne igre 2013 so, kot je že v navadi, otvorili fantje iz zasedbe Oktet 9 in obiskovalce popeljali v večer kreativnega poustvarjanja a cappella glasbe. Za tem je sledil tekmovalni del, v katerem so svoje vokalne sposobnosti dokazovale različne a cappella skupine iz Slovenije in tujine.

Oder je tako najprej zavzela skupina Project Voice, kjer nastopajo posamezni člani priznane vokalne skupine Perpetuum Jazzile. Zasedba, ki jo sestavljajo Valentina Zidar, Jana Gamser, Karin Možina, Aleš Majerič, Dominik Štrucelj in Luka Černe je občinstvo pridobilo na svojo stran z uspešnicami priznanih slovenskih in tujih avtorjev, ki so jim nadeli vokalno preobleko.

Dejan, Robi, Davor, Tini in Marko so se celjskemu občinstvu predstavili kot zasedba Sonus. Sami sebe označujejo kot 5 preprostih, prijetnih, postavnih, prijaznih in prebrisanih mladeničev, ki jih ne druži le ljubezen do glasbe, marveč je v ozadju marsikaj drugega. Fantje so na Vokalnih igrah 2013 predstavili svojo avtorsko pesem Član skupine Sonus, poleg tega pa so se zatekli še k drugim znanim slovenskim skladbam, s katerimi so začarali ušesa poslušalcev.

Sonus - zmagovalci festivala Vokalne igre '13

Moški udar se je nadaljeval s skupino 4Given, ki predstavlja svež val gospel glasbe na Slovenskem. Omenjeni gospel boy band sestavljajo Kristjan Virtič, Kristijan Korat, Simon Virtič in Matej Virtič, ki svojo ljubezen do glasbe izražajo skozi črnsko gospel glasbo. Pevci od samega začetka posegajo v aranžmaje pesmi, s čimer v njih vnašajo tudi elemente vocal play glasbe, za katero je značilno vokalno oponašanje različnih inštrumentov, dodatnih zvokov in efektov. Leta 201o so ravno z gospel glasbo prevzeli občinstvo na Vokalnih igrah in so jih zapustili kot zmagovalci.

Obiskovalcem Mestnega kina Metropol se je v tekmovalnem delu predstavila tudi 5-članska zasedba Amadeus. Najraje prepevajo zabavne pop priredbe tujih in slovenskih skladb, v repertoar vključujejo dalmatinske pa tudi kakšne Avsenikove priredbe, ki so blizu poslušalcem. Zasedba letos vstopa v 15. sezono svojega delovanja, s čimer dokazuje, da je a cappella na slovenskih tleh še kako močno zakoreninjena.

Audio Quattro

Vokalne igre vsako leto dodatno začinijo tudi tuje gostujoče skupine. Letošnje leto je gostovala tudi avstrijska a cappella zasedba Audio Quattro, ki jo sestavljajo Max Marginter, Joachim Zmölnig, Christian Gebhard in Mario Rupp. Avstrijskim gostom festivala ni tuj noben žanr, saj izvajajo skladbe z vseh vetrov, ki jih še dodatno popestrijo s ščepcem humorja. Njihova glasba je tako prava a cappella poslastica, ki pa – kot opozarjajo člani zasedbe – ne redi, temveč poslušalca napolni le s čistim užitkom.

Gospel zbor Bee Geesus

Kot zadnji tekmovalci so oder Mestnega kina Metropol zavzeli člani skupine Bassless, ki jih od novembra 2011 združuje ljubezen do glasbe in skupnega ustvarjanja. Zasedbo sestavljajo priznani pevci  Nastja Vodenik, Karin Možina, Klemen Brezavšček, Kristjan Virtič in Sašo Vrabič, ki izvajajo a cappella priredbe pesmi široke palete žanrov: pop, rock, disco, dance, funk, jazz, blues, ter lastno avtorsko glasbo. Tudi na Vokalnih igrah 2013 so se občinstvu predstavili s pestro žanrsko paleto slovenskih in tujih hitov, s čimer si utirajo pot v srca vseh poslušalcev.

Med štetjem glasovnic so celjsko občinstvo zabavali prav posebni gostje: gospel zbor Bee Geesus, ki združuje mlade pevce iz vseh koncev Slovenije. Gospel zbor prav tako, kot vsi tekmovalci Vokalnih iger 2013, izvaja izključno a cappella glasbo, s čimer se do potankosti približa tradicionalnemu izvajanju afriške in afro-ameriške čaščenjske glasbe. S svojo kreativnostjo in drugačnostjo so prevzeli tudi obiskovalce Vokalnih iger 2013, ki so jih navdušeni sprejeli.

V tem času je stroga strokovna komisija v sestavi članov zasedbe Oktet 9 preštela glasovnice, na podlagi katerih je zmaga brez konkurence pripadla zasedbi Sonus. Fantje so s svojo igrivostjo in vokalnimi sposobnostmi prepričali obiskovalce Vokalnih iger 2013. Njihov nastop si lahko ogledate na spodnji video povezavi, vabljeni pa tudi k ogledu fotogalerije, ki zajema celoten festival Vokalne igre 2013.

[simpleviewer width=100% height=700 id=432]

F/T/V: Tina Ožvald