Zoran Predin predstavitev romana začinil s koncertom (foto, video)


Zoran Predin je predstavil svojo novo knjigo Mongolske pege, ki je pred izšla pred dvema tednoma. Dogajanje je začinil s koncertom pred navdušeno publiko.

Septembra 2020 je izšel prvi roman Zorana Predina naslovljen Mongolske pege. Svoj romaneskni prvenec je predstavil na zadnji dan v mesecu v kavarni Muzeja novejše zgodovine Celje, kjer je pred dobrimi tremi meseci nastopil ob otvoritvi razstave Za domovino z rockom naprej! Pogovor z avtorjem je vodil Orlando Uršič, urednik mariborske založbe Litera, ki je knjigo tudi izdala.

Kasneje se je dogajanje preselilo k Špitalu za prjatle, kjer je novopečeni romanopisec zabrenkal na svojo kitaro in tako predstavil tudi svoja lirična dela.

Zoran Predin predstavil svojo tretjo knjigo

Predstavitev romana Mongolske pege. Foto: DejC

Mongolske pege je sicer tretje knjižno delo Zorana Predina. Leta 2012 je izšel potopis Druga žena v haremu, leta 2017 pa zbirka kratkih zgodb z naslovom Dno nima dna. Tokrat pa se je predstavil v novi luči, saj se je lotil romana.

Sicer avtor sam ni želel preveč govoriti o vsebini knjige, nekaj stvari pa nam je le zaupal. Tako bomo o pomenu naslova izvedeli proti koncu knjige, ko se „…vam bo razjasnilo vse za naprej in nazaj‟, kot je povedal pisatelj. Mongolske pege nas peljejo vse od časa turških vpadov do novejše zgodovine.

Skozi 16 poglavij boste srečali nekaj parov, nekaj oseb, nekaj likov, ki se prepletajo skozi roman na tak način, da vas neprestano držijo v napetosti. In prve reakcije bralcev, tudi mojih bližnjih, so bile: „Zoran, jaz si nikoli nisem mislil, da boš ti lahko kaj takega napisal,‟ kar mi je bilo na začetku največji kompliment.Zoran Predin

Pri malokom zna biti tragičnost tako vedra, kot je pri njem. Ko se namreč bralec tam proti koncu romana ozre nazaj na družinsko zapuščino Gorazda Dimca, povzpetniškega člana stranke Slovenija Slovencem, se mu revež kar zasmili. Kaj tako hudega je zagrešil ta čistokrvnež, se vpraša, da mu je pisatelj njegov slovenski rod zapacal z vsem, kar mu je prišlo pod prste.Goran Vojnović, avtor uvodne besede

 

Predstavitvi knjige sledil koncert

Po predstavitvi knjige se je dogajanje preselilo pred vodni stolp k Špitalu za prjatle. Dramatiko je zamenjala lirika in kot se za glasbenika spodobi, je predstavil tudi svojo glasbo. Odlično obiskan koncert v prijetnem jesenskem vzdušju je popestril še s svojimi hudomušnimi šalami in anekdotami. Občinstvo je ogrelo svoja grla ob zimzelenih napevih kot so Praslovan, Zarjavele trobente in Štajerc. Vzdušje podoživite v videu spodaj.

Prava popestritev za dogodkov željno Celje!

Zoran Predin:

 

Fotogalerija:

 

DejC