Na državnem plesnem tekmovanju veliko uspeha za Celjanke


Minuli konec tedna je bilo v Ljubljani 26. državno tekmovanje v plesnih miniaturah OPUS. Na oder je stopilo več kot sto tekmovalcev iz vse države, ki so bili razvrščeni v štiri različne kategorije. 

Med njimi so bili tudi člani Plesnega foruma Celje, ki so posegli po vidnih uvrstitvah.

Namen prireditve OPUS 1 je spodbujanje plesalk in plesalcev med 8. in 24. letom k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema z naslovom Včerajšnji dnevi plešejo z menoj, je plesalce spodbujala k razmisleku o kulturni dediščini.

UNESCO je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. Letošnja tema je zato spodbujala ustvarjalnost skozi kulturno dediščino, ki jo razumemo kot odsev in izraz vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.

ples_kolaz_februar_2018Zlata priznanja: v kategoriji A2 Sara Praznik (El Lapiz-solo) in Iza Teršek (solo ples: Isadora-Dora= Iza), v kategoriji C pa Ana Cvelfar (She takes flowers away from leaves-solo) in Kaja Vajdetič (Tok, ki teče in ne laže – solo).

Srebrni priznanji: v kategoriji A1 Mia Jenček (Demon pomladi- solo) in kategoriji A2 Ajda Botolin in Ana Cizej (Današnji nekoč-Duet).

Bronasta priznanja: v kategoriji A1 Alena Marčič (Negativ pozitiv – solo) in Zoja Jager ter Tara Ema Žnidar (Sestri po duši – duet), v kategoriji A2 pa Nana Čulk in Ana Sodja (Skrivnostne energije).

Konec marca bo v Celju še mednarodno tekmovanje, kjer bo znova zastopan tudi PFC.

*foto: Matija Lukić