22. april svetovni dan Zemlje: Zemlja ni naša last, imamo jo le na posojo


22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujejo že več kot 30 let. Začetki praznovanja dneva Zemlje segajo v leto 1963, ko si je tedanji ameriški senator Gaylord Nelson prizadeval, da bi okoljska vprašanja prišla na dnevni red ameriške politike.

Ustrezen odmev je v javnosti dosegel šele prvi dan Zemlje, 22. aprila leta 1970, ko je na prireditvah, posvečenih dnevu Zemlje v Ameriki, sodelovalo okrog 20 milijonov ljudi.

Dan Zemlje se po letu 1970 praznuje vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča. Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno omrežje Earth day Network.

Ob tem dnevu posamezniki in številne okoljske organizacije pripravljajo najrazličnejše projekte, dogodke in prireditve, s katerimi želijo opozoriti na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo.

V celjskih šolah ob letošnjem dnevu Zemlje potekajo različne aktivnosti, s katerimi se bodo učenci in dijaki seznanili s pomenom varstva okolja ter skrbi za Zemljo.

Številne akcije urejanja okolja te dni izvajajo tudi turistična in druga društva. Letos se posebna pozornost namenjajo urejanju okolja jezer, potokov in vodnjakov.

Vsi pa lahko razmislimo o svojem mestu na tem planetu, zamislimo se nad početjem človeške rase, vprašajmo se, kam gremo, zakaj tako hitimo in kako lahko pomagamo!

“Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad.” (Louise Hay)

f/t: Špela Ožir