Celjanka odstopila z mesta namestnice predsednika KPK


Alma Sedlar je po dobrih treh letih podala svoj nepreklicen odstop z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Celjanka je na nepravilnosti opozarjala praktično od samega prevzema funkcije leta 2014.

alma-sedlarDr. Alma Sedlar je danes predsedniku republike Borutu Pahorju poslala svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.

Na to mesto je bila imenovana junija 2014 – po odstopu senata, ki ga je vodil Goran Klemenčič – skupaj s predsednikom Borisom Štefanecem in drugim namestnikom dr. Igorjem Lambergerjem.

Sedlarjeva je na nepravilnosti javno opozarjala praktično od samega prevzema funkcije namestnice predsednika KPK. Pogosto se je javljala tudi preko svojega bloga.

Nesoglasja od samega začetka

Že kmalu po imenovanju je prišlo do nesoglasij med predsednikom Štefancem in njegovim namestnikom Lambergerjem ter namestnico Sedlarjevo, začenši s primerom kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Tudi sicer je bil mandat Štefančeve KPK že od samega začetka poln afer in notranjih konfliktov. Od anonimnega pisma v katerem so se vodstvu KPK-ja očitale mnoge nepravilnosti, slabi medsebojni odnosi in popolna izključitev Sedlarjeve s strani drugih dveh članov senata. Pa do pisma Borutu Pahorju, kjer je Sedlarjeva opozorila na to, da jo je Štefanec popolnoma izključil iz procesov KPK ter ji odvzel vsa pooblastila.

Leta 2016 je Alma Sedlar na letno poročilo podala celo ločeno mnenje, ki pa ga KPK ni objavila skupaj z zapisnikom.

Zoper Sedlarjevo je Štefanec sprožil in še vodi postopek zaradi domnevno nezakonitih vpogledov v dokumentacijo KPK. Sodno jo preganja tudi zaradi izginule gotovine v višini približno 1000 evrov, kljub temu, da je med tem nekdanja računovodkinja KPK uradno priznala, da je izginula gotovina končala pri njej.

Štefanec se brani očitkov

Kot je Sedlarjeva navedla v odstopni izjavi naj bi bil glavni razlog za njeno odločitev sistematično onemogočanje opravljanja funkcije in dela, šikaniranje, degradacije, diskriminacija, šlo pa naj bi tudi za odstop iz protesta, ker si je politični vrh več kot tri leta zatiskal oči pred razmerami v KPK-ju.

Za potezo se je odločila v trenutku, ko je spoznala, da nebi mogla narediti ničesar koristnega več.

Štefanec je odstop komentiral, da med njima ni bilo nobenega nesporazuma razen stalnega namestničinega nezadovoljstva ter, da ne sprejema kakršnekoli kritike v smeri, da je onemogočal delo Sedlarjeve. Zatrdil je, da bo komisija delala nemoteno naprej. Tudi predsednik Borut Pahor, ki je omenjeni senat izbral, pričakuje nadaljevanje dela KPK.

foto: KPK