Na Kidričevi ulici v Celju gore oporečnih gradbenih odpadkov (foto)

23. 11. 2019 11:50

Na Kidričevi ulici v Celju je že več kot leto dni deponiranih okoli 30 tisoč kubičnih metrov zemljine, ki so jo izkopali ob nadgradnji železniške postaje Celje.

Gre za nevaren odpadek, saj zemljina vsebuje težke kovine, za odtranitev katerega je odgovorna Direkcija RS za infrastrukturo. Ta je že pred 16 meseci izbrala izvajalca, a se vse od takrat zatika s pridobivanjem okoljevarstvenih dovoljenj.

kidriceva-celje-zemljina-google-maps
Zeleno “celjsko hribovje” je ovekovečil tudi Google

Ko ste se v zadnjih mesecih kaj vozili po Kidričevi ulici, ki vodi mimo Kmečke tržnice oz. “svinjskega sejma”, ste verjetno opazili ogromne kupe, bolje rečeno že kar manjše hribovje, pokrito z zeleno folijo.

In kaj je pod folijo? Že skoraj dve leti je tam deponiran gradbeni material, ki so ga izkopali ob obnovi železniške proge in nadgradnji železniške postaje Celje v letih 2017 in 2018.

Kot je pred dnevi poročal Kanal A, pa v tem primeru ne gre zgolj za navadno zemljino temveč 30 tisoč kubičnih metrov zemljine, ki vsebuje težke kovine (cink in svinec). Material sicer ni rakotvoren, je pa zaradi vsebnosti težkih kovin označen za nevaren odpadek.

Izvajalec že skoraj leto in pol čaka na okoljevarstveno dovoljenje

Mestna občina Celje je v preteklih mesecih že večkrat pozvala investitorja, tj. Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI), naj izkope odpelje, a kupi zemljine tam še vedno ostajajo. Na direkciji so za Kanal A potrdili, da so odgovorni za odstranitev ter, da bi to že moralo biti izvedeno, vendar se že dolgo zapleta pri pridobivanju okoljevarsvenih dovoljenj.

kidriceva-celje-zemljina-sz-stonex
Čakajoč na okoljevarstveno dovoljenje

DRSI je namreč že leta 2018 objavil razpis za izbiro izvajalca za predelavo zemljine na Kidričevi ulici. Izbrano je bilo podjetje Stonex d.o.o. iz Šentjurja, ki ima dovoljenje za delo s to tehnologijo in je tovrstna dela opravljalo tudi že na območju Celja. Šentjursko podjetje je tako že lani oktobra na mestu deponije namestilo potrebno mehanizacijo za predelavo zemljine, ki je tretirana kot nevarni odpadek, vendar del še ne more začeti opravljati, saj se že 16 mesecev zatika s pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja.

Po prvotni pogodbi bi izvajalec material moral odstraniti do avgusta 2020, a sta morala Stonex in Direkcija za infrastrukturo, zaradi zapletov s pridobivanjem okoljevarstvenih dovoljenj na kar izvajalec nima vpliva, z aneksi k pogodbi izvedbo del podaljšala že za eno leto.

Pogodbena vrednost predelave materiala znaša 2,9 mio evrov.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
185 queries in 2,297 seconds.