Marjan Ferjanc dobil tožbo zoper SB Celje

07. 05. 2019 12:32

Potem, ko je lani novembra Delovno sodišče v primeru imenovanja nove direktorice Splošne bolnišnice Celje mag. Margareta Guček Zakošek že razsodilo v prid, v postopku izbire, izločenemu kandidatu za novega direktorja dr. Branku Gabrovcu, je sedaj isto sodišče stopilo tudi na stran razrešenega nekdanjega direktorja bolnišnice mag. Marjana Ferjanca.

Slednji je namreč Splošno bolnišnico Celje tožil zaradi domnevno nezakonite in politično motivirane odstavitve, kar mu je sodišče v nepravnomočni sodbi sedaj tudi potrdilo. Ferjanc, ki je bil novembra 2017 razrešen s položaja direktorja bolnišnice je svet zavoda takrat razrešil, ker SBC še ni imela izdelanega finančnega načrta za tisto leto ter zaradi domnevnih nepravilnosti glede plač nemedicinskega osebja, ki so sicer segale še v leto 2008.

Ferjanc se je vseskozi branil očitkov in zatrjeval, da je njegova menjava nezakonita in politično motivirana. Gonja proti njemu naj bi se po njegovo začela, ko je takratna vlada v svet zavoda postavila nove ljudi, ki so po njegovem iskali vse načine, da bi ga lahko odstavili. Na koncu je bila na sporen način res ustoličena članica takrat vladajoče SMC mag. Margareta Guček Zakošek. Ferjanc je sicer član stranke SDS.

Kljub temu, da je sodišče Ferjancu pritrdilo v delu nezakonitosti njegove odstavitve, pa Splošni bolnišnici Celje, v kateri Ferjanc sicer  še vedno dela, ne bo treba povrniti razliko do direktorske plače in prispevkov do leta 2020, ko naj bi mu prenehal mandat, kar je Ferjanc od celjske bolnišnice zahteval s tožbo.

Ferjančev odvetnik Andrej Janežič je za Večer povedal, da gre za novo prakso vrhovnega sodišča v tovrstnih primerih. Glede zahteve za vrnitev razlike plače in prispevkov je sodišče namreč podalo obrazložitev, da gre v tem primeru za odškodninsko in ne delovno pravno odgovornost bolnišnice. Sodišče pa je Ferjancu naložilo tudi plačilo dela sodnih stroškov postopka, zato se bo Ferjanc preko odvetnika v tem delu sodbe pritožil na višje delovno sodišče.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 1,074 seconds.