Nekdanji direktor Ferjanc začel sodno bitko proti Splošni bolnišnici Celje


Splošno bolnišnico Celje na delovnem sodišču tožita tako nekdanji direktor mag. Marjan Ferjanc, kot tudi izločeni kandidat za novega direktorja dr. Branko Gabrovec.

Gabrovcu je sodišče že potrdilo njegov prav. Ali bo sodišče potrdilo tudi Ferjancu pa bo znano v naslednjih mesecih.

Splošna bolnišnica Celje se je zaradi lanske sage glede menjave poslovnega direktorja znašla v dveh sodnih postopkih. Že pred časom je zaradi izločitve iz postopka izbire novega direktorja tožbo na delovnem sodišču v Celju sprožil dr. Branko Gabrovec.  Ta je bil s strani komisije za imenovanje direktorja celjske bolnišnice izločen iz seznama kandidatov, ker po njihovo ni imel potrebnih vodstvenih izkušenj, s čimer pa se Gabrovec ni strinjal. Sodišče mu je pred časom pritrdilo in Splošni bolnišnici Celje odredilo razveljavitev postopka izbire s katerim so ustoličili mag. Margareto Guček Zakošek in ponovitev izbora.

Pred dnevi pa se je na istem sodišču začelo tudi sojenje v zadevi, ki jo je proti Splošni bolnišnici Celje sprožil nekdanji poslovni direktor mag. Marjan Ferjanc. Ta je bil pred dobrim letom razrešen s položaja direktorja bolnišnice. Ferjanca je svet zavoda takrat razrešil, ker SBC še ni imela izdelanega finančnega načrta za tisto leto ter zaradi domnevnih nepravilnosti glede plač nemedicinskega osebja, ki so sicer segale še v leto 2008. Ferjanc se je branil očitkov in vseskozi zatrjeval, da je njegova menjava politično motivirana. Gonja proti njemu naj bi se začela, ko je takratna vlada v svet zavoda postavila nove ljudi, ki so po njegovem iskali vse načine, da bi ga lahko odstavili. Na koncu je bila na sporen način res ustoličena članica takrat vladajoče SMC. Ferjanc je sicer član stranke SDS.

Kot piše Večer Ferjanc od Splošne bolnišnice Celje, v kateri sicer  še vedno dela, zahteva povrnitev denarja v razliki do plače in prispevkov do leta 2020, ko naj bi mu prenehal mandat.

Na prvi obravnavi na sodišču je bil zaslišan tudi Andraž Jakelj, ki je bil v času, ko je svet zavoda predlagal razrešitev, njegov predsednik, a je še pred odločanjem o Ferjančevi razrešitvi odstopil zaradi možnosti konflikta interesov. V tistem času je bil Jakelj namreč direktor Psihiatrične bolnišnice Ormož, hkrati pa je sedel še v svetih zavodov v kar treh bolnišnicah – celjski in jeseniški ter ljubljanskem UKC. Kot še piše Večer je Jaklju na zaslišanju očitno opešal spomin, saj se ni spomnil nekaterih ključnih odločitev sveta zavoda.

Jakelj je sicer poudaril, da ni bilo nikakršnega političnega ozadja ter da so Ferjanca opozarjali na razloge zaradi katerih mu je grozila razrešitev in mu dali čas do 15. novembra, da predstavi pojasnila na očitke. Pri tem je zanimivo, da je Ferjanc svetu zavoda oktobra 2017 predstavil finančni načrt, ki pa ga je svet zavoda zavrnil. Takoj po razrešitvi Ferjanca pa je bil enak finančni načrt sprejet.

Sojenje se bo nadaljevalo naslednji teden.