Delovno sodišče razveljavilo odredbo. Margareta Guček Zakošek ostaja direktorica celjske bolnišnice


Delovno sodišče v Celju si je premislilo. Margareta Guček Zakošek lahko nadaljuje z opravljanjem funkcije direktorice Splošne bolnišnice Celje. Prav tako pa bolnišnici ne bo potrebno poravnati pridelane kazni.

Branko Gabrovec je napovedal pritožbo na višje delovno sodišče. Njegov odvetnik pa v postopku izbire direktorice opozarja na sum korupcije.

Pred dobrim mesecem dni je celjsko delovno sodišče sprejelo začasno odredbo, po kateri bi se morala zadržati izvršitev sklepa zavoda celjske bolnišnice, ki je v začetku februarja mag. Margareto Guček Zakošek imenoval za direktorico celjske bolnišnice za mandatno obdobje štirih let. Hkrati je sodišče odločilo, da se za vsak dan kršitve začasne odredbe Splošni bolnišnici Celje izreče denarna kazen v višini dva tisoč evrov. Delovno sodišče v Celju je takrat ugodilo doc. dr. Branka Gabrovca, ki je vložil pritožbo zaradi izločitve iz izbora za mesto poslovnega direktorja.

Kljub odredbi sodišča pa se je takrat Guček Zakoškova odločila, da odredbe ne bo upoštevala saj, da se bodo na njo pritožili. Pritožbo je nato v imenu Splošne bolnišnice Celje podala pooblaščena odvetniška družba Zdolšek. Kot argument proti spoštovanju odredbe so takrat med drugim navedli, da je odredba sodišča brezpredmetna saj je nova direktorica funkcijo nastopila pred izdajo le te. In to je očitno pretehtalo.

Po ugovoru bolnišnice in opravljenem javnem naroku prejšnji teden je namreč delovno sodišče v Celju svojo prvotno odločitev razveljavilo in ugodilo ugovoru Splošne bolnišnice Celje, piše Večer. Takšno določitev so sprejeli, ker je nova direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek dobila soglasje zdravstvenega ministrstva 19. februarja, 21. februarja pa je podpisala pogodbo o zaposlitvi. Delovno sodišče pa je začasno odredbo izdalo 22. februarja, torej dan po nastopu funkcije.

Bolnišnici prav tako ne bo potrebno plačati večtisoč evrov kazni, ki jo je po prvotni odredbi sodišča pridelala celjska bolnišnica zaradi nespoštovanja le te.

Doc. dr. Branko Gabrovec je napovedal pritožbo na višje delovno sodišče. Gabrovčev odvetnik Igor Inkret pa je prepričan, da so bili v postopku imenovanja nove direktorice zaznani tudi znaki korupcije. S tem verjetno misli predvsem na Barbaro Tiselj, takratno predsednico razpisne komisije sveta zavoda bolnišnice, ki je odigrala ključno vlogo pri izločitvi Gabrovca, ki naj bi takrat veljal za tihega favorita, iz izbora za novega direktorja celjske bolnišnice. Iz postopka je bil izločen po tem, ko je ministrstvo za zdravje “pet pred dvanajsto” poslalo pravno mnenje v katerem so ugotavljali, da Gabrovcu manjka vodstvenih izkušenj. Po izločitvi Gabrovca je bila izbrana Guček Zakoškova, Tisljeva pa je le nekaj tednov za tem dobila novo službo v kabinetu ministrice za zdravje Milojke kolar Celarc.