Ljudska univerza Celje skrbi za socialno asimilacijo albansko govorečih žensk (foto, video)

18. 05. 2018 06:36

Ljudska univerza pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvaja program Socialna aktivacija albansko govorečih žensk. Prvo delavnico so izvajali med 13. novembrom 2017 in 23. februarjem 2018, druga pa se je 1. marca 2018 začela v Celju in traja vse do sredine junija.

Od 1. marca se tako pod streho Ljudske univerze Celje redno zbirajo albansko govoreče ženske, ki med hodniki širijo razigrane zvoke smeha in klepeta. Tekom 14-tedenskega programa se srečujejo z učenjem slovenskega jezika, raziskujejo lokalno okolje, se pripravljajo na zaposlitvene razgovore ali pa le preprosto uživajo v družbi.

Socialna aktivacija albansko govorečih žensk skozi prizmo izobraževanja in sproščenosti
Udeleženke programa razvijajo socialne veščine in druge kompetence.
Udeleženke programa razvijajo socialne veščine in druge kompetence.

Program namreč prispeva k razvoju socialnih veščin in spretnosti, pridobitvi znanj in informacij, ki vodijo k razrešitvi socialnih stisk in težav, dvigu funkcionalnih kompetenc za vključenost v družbo, osebnostnemu razvoju, krepitve moči in motiviranosti za njihovo približevanje na trg dela itd.

Albansko govoreče ženske tako pod toplim mentorskim vodstvom spoznavajo osnove računalništva in zaposlitvene možnosti, finančno opismenjevanje, CPP, pomen zdravja, zdrave prehrane in telesne aktivnosti, na voljo pa jim je tudi individualno in skupinsko svetovanje.

Socialna aktivacija je torej program, ki albansko govorečim ženskam pomaga pri gradnji socialnih veščin, spodbuja njihovo socialno vključevanje in dviguje motivacijo za reševanje zahtevnejših življenjskih in socialnih situacij. Prav tako prispeva k reševanju problema socialne izključenosti in tveganja revščine, opolnomočenju ciljne skupine za približevanje trdu dela itd.

Albansko govoreče ženske na kulinarični delavnici spoznavajo slovenske jedi, poleg tega pa krepijo tudi socialne veščine.
Albansko govoreče ženske na kulinarični delavnici spoznavajo slovenske jedi, poleg tega pa krepijo tudi socialne veščine.

Prvi rezultati tovrstnega truda se že kažejo, seveda pa pričakujejo še boljše. Pomembno je, da udeleženke programa osebnostno rastejo in pridobivajo na samozavesti, s čimer se tudi lažje vključujejo v lokalno okolje. Željo po znanju brez dvoma imajo, s tem pa pridobivajo številne pomembne veščine. V elementu smo jih ujeli prav na kulinarični delavnici v Ljudski univerzi Celje, kjer so spoznavale različne slovenske jedi, hkrati pa so lahko tudi med seboj razkrivale svoje tradicionalne recepte. Ob tej priložnosti se na praktičnem primeru učijo več od kuhanja, marveč krepijo tudi svoje jezikovne in socialne veščine, v prvi vrsti pa je pomembno, da se ob dogajanju učijo in iz programa potegnejo le najboljše

Za to si prizadevajo tudi Ljudska univerza Celje, ki aktivno sodeluje v programu in s tem prispeva kamenček v mozaik lepšega in kvalitetnega sobivanja. Več o socialni aktivaciji albansko govorečih žensk nam je zaupala vodja programa Helena Dimnik.

Vabimo pa vas tudi k ogledu fotogalerije, kjer si lahko ogledate, kako albansko govoreče ženske na poučen in zabaven način krepijo svoje socialne veščine.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
225 queries in 5,104 seconds.