Peter Žurej se je pokesal in ostal ravnatelj preboldske osnovne šole

03. 09. 2021 11:38

Na včerajšnji – v nekaj dneh že drugi – izredni seji Sveta VIZ OŠ Prebold, so svetniki šole odločali o usodi ravnatelja Petra Žureja, ki je v zadnjih mesecih povzročil veliko razburjenja zaradi zavračanja izvajanja varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19, ki je bilo predvsem posledica ravnateljevih prepričanj in dvomov v nevarnost novega koronavirusa in proticepilskih stališč, o čemer smo pisali tukaj.

Večina svetnikov na seji ni podprla predloga razrešitve ravnatelja Petra Žureja. Za razrešitev sta bila le 2 od 11 članov sveta.

Ravnatelj OŠ Prebold Peter Žurej je sicer tik pred začetkom letošnjega šolskega leta storil nekaj korakov nazaj s svoje radikalne pozicije in se odločil, da bodo učencem in zaposlenim vendarle zagotovili varno učno okolje, o čemer smo poročali tukaj.

Svet šole sestavljajo:

Trije predstavniki občine

 • Marjan Golavšek
 • Sonja Stergar
 • Liljana Kač

Trije predstavniki staršev

 • Aleksandra Tisom
 • Janez Stergar
 • Mojca Štruc

Pet predstavnikov delavcev

 • Marjeta Kačič
 • Barbara Mlakar
 • Marija Petrovec
 • Bojana Hrovat
 • Darja Melinc Miklič

Kljub temu, da je ravnatelj Peter Žurej naposled naredil nekaj korakov nazaj s svoje radikalne pozicije, se je včeraj na izredni seji zbral svet zavoda osnovne šole Prebold in glasoval o ravnateljevi razrešitvi. To jim je sicer dvakrat predlagal inšpektorat, a svet na prejšnji izredni seji o tem še ni odločal, saj so prej zahtevali dodatna pravna pojasnila s strani inšpektorata. Ko so ta dobili, so včeraj izvedli glasovanje, a je svet zavoda razrešitev Žureja zavrnil z veliko večino. Za njegovo razrešitev sta namreč glasovala le dva člana sveta, predsednik sveta Marjan Golavšek in predstavnica staršev Mojca Štruc. Golavšek je zaradi izida po seji tudi odstopil kot predsednik sveta, njegovo mesto pa je prevzel Janez Stergar. Prav tako je kot članica sveta odstopila Mojca Štruc. Kot sta izjavila Golavšek in Štruc, se jima odločitev večine članov Sveta zavoda OŠ Prebold zdi nedopustna: “Meniva, da v krogu tako razmišljujočih ne moreva več uspešno delovati za dobro zavoda, zato sva se odločila za odstop,” sta zapisala.

Žurej, ki je zaradi kršenja odlokov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 šoli v preteklosti pridelal že 1.500 evrov kazni (svetnikom je 1.100 evrov kazni najprej prikrival), naj bi na seji priznal svoje pravne kršitve ter zagotovil, da se bo javno opravičil in sam poravnal kazni namenjene šoli. Zanimivo je, da je prav Žurej v nagovoru podpornikom, ki so ga bodrili pred šolo pretekli teden, svoja dejanja opravičeval z delovanjem v imenu zakonitosti in ustavnosti. Kljub vsemu je Žurej naposled s svojim kesanjem zadovoljil večino članov sveta.

Kot je za N1 odločitev sveta pokomentiral Golavšek, so imeli za razrešitev več kot zadostno pravno podlago, a je člane sveta očitno zadovoljilo njegovo kesanje in obljuba o plačilu kazni. “Zdaj, ko se je pokesal, bi kar pozabil, kaj je počel prej. V to ne morem privoliti,” je po odstopu dejal Golavšek. Večina članov sveta naj bi sicer že prej bila naklonjena ravnatelju in njegovim stališčem.

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 0,971 seconds.