Pri Mirku Tušu doma iskali dokaze za pridobitev protipravne premoženjske koristi

25. 10. 2017 13:28

V prostorih Engrotuša danes potekajo hišne preiskave. Šlo naj bi za preiskovanje suma nepravilnosti pri prenosih Tuševih blagovnih znamk, s čimer naj bi si Mirko Tuš skušal za hrbtom bank upnic, ki prodajajo njegovo podjetje, prilastiti del kupnine.

tus-mirkoPo poročanju medijev danes v prostorih družbe Tuš Holding v Celju kriminalisti opravljajali hišne preiskave. Šlo naj bi za nepravilnosti pri prenosih blagovnih znamk. NPU naj bi preiskoval oba zakonca Tuš, Mirka in Tanjo, med osumljenci pa naj bi bil tudi nekdanji prvi mož Tuš Holdinga Matjaž Zadravec.

Pri preiskavah naj bi šlo za kazniva dejanja poneverb oz. za domnevne nepravilnosti pri prenosu Tušmobilove blagovne znamke. O tem, da si je Mirko Tuš za vrat nakopal kriminaliste, saj so banke upnice, ki prodajajo Engrotuš, posumile v njegove namere, smo sicer že pisali pred časom v tem prispevku, kjer najdete tudi nekatere podrobnosti, ki se nanašajo na današnje dogajanje.

Štiri hišne preiskave

Generalna policijska uprava (GPU) je sporočila, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v štirih hišnih preiskavah stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave iščejo dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja.

Po navedbah GPU-ja sta fizični osebi osumljeni storitve kaznivega dejanja poneverbe in uporabe tujega premoženja s tem, ker sta kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe prenesla blagovni znamki, ki ju je uporabljala gospodarska družba, nase, za prenos blagovne znamke pa gospodarska družba ni prejela ustreznega plačila.

Osumljenca sta si s tem dejanjem po navedbah GPU-ja pridobila protipravno premoženjsko korist, ki znaša nekaj čez 19 milijonov evrov, za isti znesek pa je oškodovana gospodarska družba iz Celja. Z blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, pa sta prenašala na več tujih gospodarskih družb z namenom, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.

Včeraj je v javnost sicer prišla tudi informacija, da naj bi Tuš pristal v rokah sklada v lasti ameriškega mogotca madžarskih korenin, Georgea Sorosa.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,303 seconds.