Srečanje viteškega reda iz srednjega veka v Celju (foto, video)


Umestitev novih tretjerednikov
Umestitev novih tretjerednikov

Morda niste vedeli, ampak v knežjem mestu Celje ima svoj priorat srednjeveški viteški red.

V nedeljo je v nekdanji knežji, Marijini cerkvi potekala sveta maša za Viteški red Sv. Jurija, ki jo je daroval stolni kaplan Ivan Hrastnik.

Po maši je sledilo še druženje vitezev, dam, tretjerednikov in vseh, ki verjamejo v njihove vrednote. 

Viteški red Svetega Jurija iz Karantanije se prišteva med monarhične (imperialne) viteške redove, to je glede na svojega ustanovitelja in poslanstvo, ki ga je viteška bratovščina imela v Sveto – Rimskem cesarstvu. Red izvira iz slovenskega (karantanskega) zgodovinskega ozemlja in še danes spoštuje tradicijo.

Člani reda so zavezani osebni poštenosti, srčnosti, pogumu, etičnosti, spoštovanju in zvestobi Velikemu mojstru. Njihovi člani čast viteštva dosežejo zlasti in predvsem zaradi različnih zaslug za red in domovino.

Sveto mašo je daroval stolni kaplan Ivan Hrastnik
Sveto mašo je daroval stolni kaplan Ivan Hrastnik

Zagovarjajo vrednote in vidik prastare karantanske demokratičnosti in pravice suverenega naroda. V ospredju naših slovenskih vitezov je domoljubje in vse za čast domovine. Viteštvo ni podeljeno zgolj za zasluge določeni glavi dinastije ali dinastiji sami.

Tekom nedeljske maše smo se tako skupaj sprehodili skozi izročila viteške bratovščine, ki je pod svoje okrilje sprejela nove člane in prijatelje, ki jih skozi življenje vodijo dragocene vrednote Viteškega reda Sv. Jurija.

Njihove vrednote so postale tudi širše družbeno prepoznane, saj so ob začetku leta v Sloveniji pristopili k oblikovanju samostojne slovenske viteške province. Svoj priorat Viteškega reda (bratovščine) Sv. Jurija iz Karantanije so si uredili v knežjem mestu Celje.

Novi člani so prejeli sotrudniški orden.
Novi člani so prejeli sotrudniški orden.

Po sveti maši, ki je vsebovala tudi sakralni koncert, je Silvester Likar, prior viteškega reda, slovesno sprejel nove tretjerazrednike, ki so s tem dnem sprejeli nalogo, da redu pomagajo in mu služijo preko svojega pastolata dobrodelnosti in družbenega angažiranja. 

Vsak izmed novopečenih tretjerazrednikov je moral obljubiti zvestovo redu ob pomoči in zaščiti njihovih glavnih redovnih in viteških zaveznikov: Sv. Jurija in Sv. Domicijana. Nato je bil vsakemu izmed njih podeljen sotrudniški orden, prejeli pa so tudi posebno značko in tretjeredniško diplomo. Po sveti maši je sledilo še druženje in slovesno kosilo. Za konec je Viteški red Sv. Jurija izvedel še 2. redni kapitelj za viteze, kjer so potrjevali ključne smernice za delovanje reda v prihajajočem letu in nadaljevanje druženja.

Viteški red Sv. Jurija bo tako lahko okrepljeno širil dobroto med ljudmi in se skupaj s prijatelji in somišljeniki zavzemal za boljši jutri.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”457″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

sola-voznje-polsi-klik