Tožilstvo zavrglo navedbe znanega celjskega novinarja. Pri organizaciji dobrodelnih akcij ni bilo znakov kaznivih dejanj

28. 02. 2022 06:00

Okrožno državno tožilstvo v Celju je zaključilo zadevo vezano na dobrodelno akcijo Za nasmeh v mestu, saj v njej ni našlo znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Katarina Karlovšek, ki v Celju že vrsto let organizira različne dobrodelne dogodke, se je leta 2019 znašla pod drobnogledom policije in tožilstva. Razlog, da je tožilstvo sprožilo postopek, je tičal v navedbah znanega celjskega novinarja Braneta Piana, ki je takrat v Delovem članku z naslovom “Donosna dobrodelnost Šrotove žene“ Katarini Karlovšek očital, da z dobrodelnimi akcijami kuje visoke dobičke. Navedbe novinarja pa je tožilstvo zavrglo.

V odgovoru o stanju zadeve, ki ga je Katarina Karlovšek zahtevala januarja, je namreč okrožno državno tožilstvo sporočilo, da je bila zadeva zaključena že pred meseci, saj v preiskavi niso zaznali znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Proti novinarju ne bo sprožen sodni postopek

Kot nam je v odzivu na odločitev tožilstva sporočila Katarina Karlovšek, je novinar Brane Piano v članku, ki je bil objavljen v časniku Delo 21. 1. 2019, zapisal več neresnic o dobrodelni akciji Božična obdaritev otrok ter starejših iz socialno ogroženih družin Za nasmeh v mestu, ki jo že osem let organizirajo RTA agencija in Zavod Celeia Celje, v sodelovanju s Škofijsko Karitas Celje in Rdečim križem Celje, kar je sedaj potrdilo tudi tožilstvo. Dodala je, da sodnega postopka zoper novinarja kljub vsemu ne bodo sprožili. “Za nas je ta zadeva s tem obvestilom tožilstva zaključena, raje bomo svoj čas in energijo usmerili v letošnjo dobrodelno akcijo,” je povedala Karlovškova. Letos bodo sicer dobrodelno akcijo organizirali že devetič, z zbiranjem sredstev pa bodo pričeli avgusta. “V osmih letih smo, poleg daril v materialnih sredstvih, zbrali več kot 193.000 evrov, kar smo v celoti pretvorili v darilne bone za nakupovanju v trgovskih lokalih v mestnem jedru Celja in s tem pomagali tudi ponudnikom v mestu. Leta 2017 smo dodatno zbrali še 6.400 evrov in s tem zneskom pomagali Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske, pri nakupu vozila, prilagojenega invalidom,” je zaključila.

Že ob izbruhu afere leta 2019 je Katarina Karlovšek povedala, so trditve novinarja, neresnične in zavajajoče. Dodala je, da gre za zelo lepo humanitarno akcijo, zaradi česar jo je razžalostilo, da se vedno znova iščejo neke spletke. Kot je takrat še dodala, se vse donacije, ki so namenjene za humanitarne namene, zbirajo na računu zavoda Celeia, s katerimi zavod tudi sklene pogodbo o donaciji.

B.S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,912 seconds.