Tri osebe s Celjskega zaradi ponzijeve sheme Mat Project preganja specializirano državno tožilstvo


V Sloveniji so se začele razpletati mahinacije iz naslova balkanskih finančnih piramid, konkretneje ponzijeve sheme družbe Mat Project. Med glavnimi osumljenci jih je večina s Celjskega.

ponzijeva-shemaKot je namreč razvidno iz obvestila v Uradnem listu RS, je Specializirano državno tožilstvo, ki zastopa Republiko Slovenijo, sprožilo tožbo zaradi ugotovitve in odvzema premoženja nezakonitega izvora v višini 3,5 mio evrov.

To naj bi bilo, po poročanju portala Siol, nezakonito pridobljeno v povezavi s ponzijevo shemo družbe Mat Project s katero so organizatorji in posredniki pod pretvezo upravljanja premoženja na valutnih trgih pridobivali premoženje vlagateljev in vsaj del tega uporabili za osebno obogatitev.

Strankam so obljubljali med 120 in 150 odstotnimi donosi. V začetku (leta 2007) naj bi shema res prinašala tudi do 400 odstotne donose, a se je leta 2010 izplačevanje donosov končalo, za glavnicami pa se je izgubila vsaka sled. Pri nas naj bi bila ta piramida razširjena predvsem na Štajerskem, kjer naj bi ljudje vlagali tudi po več sto tisoč evrov.

Kdo so tožene stranke

Med toženimi strankami so v večini osebe s Celjskega. Gre za Milana Šmigovca iz Tabora v Savinjski dolini, Amalijo Konovšek iz Šoštanja in Milana Šmigovca iz Svetega Štefana v občini Šmarje pri Jelšah. Ostali dve toženi stranki sta Janez Šmigovc iz Horjula in ameriško podjetje Sea Navigator LLC.

Kot še pišejo na Siolu, naj bi prvoobtoženi Milan Šmigovc iz Tabora imel na računu v Londonu 2,2 mio evrov domnevno nezakonitega premoženja, upravljal pa naj bi tudi slamnato podjetje Sea Navigator s Floride, ki si lasti 14,3-metrsko jahto vredno pol milijona dolarjev. Slednja naj bi bila zasidrana na hrvaški obali in naj bi jo slovenski organi že zasegli. Kot je razvidno iz Uradnega lista sta predmet tožbe tudi dve nepremičnini na območju k.o. Žalec, ki sta v celoti v njegovi lasti ter osebno vozile znamke Volkswagen Golf.

Predmet tožbe ostalih toženih strank so  nepremičnine in osebno vozilo, in sicer nepremičnina na območju k.o. Žalec, katere lastnik je v celoti Janez Šmigovc iz Horjula, nepremičnina na območju k.o. Žalec, katere polovična lastnica je Amalija Konovšek iz Šoštanja ter osebno vozilo BMW 635d AUT, katerega lastnik je Milan Šmigovc iz Šmarja pri Jelšah.

Na nekaterih nepremičninah naj bi bili vpisani zemljiški dolgovi, kar upnikom preprečuje njihov zaseg in prodajo.

celjanka-polsi-klik