V celjski stolnici obeležili 10. obletnico celjske škofije (foto in video)

12. 04. 2016 06:38

10_obletnica_celjske_skofije_1Minulo nedeljo so v celjski stolnici pripravili slovesnost ob deseti obletnici celjske škofije, pred slovesno sveto mašo je potekala kratka akademija. Nagovor je vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je med drugim pozval k novi evangelizaciji, živim občestvom, saj je to po njegovih besedah upanje za naš jutri. Ravno v teh dneh pa praznujejo deseto obletnico ustanovitve še dve škofiji in sicer murskosoboška in novomeška.

Na slovesnosti v celjski stolnici so bili poleg nekdanjega in sedanjega celjskega škofa Antona Stresa in Stanislava Lipovška prisotni številni duhovniki cerkva celjske škofije, pa tudi evangeličanski škof Geza Filo in pravoslavni ljubljansko-zagrebški metropolit Porfirije Perić.

Pred slovesno sveto mašo kratka akademija
Slovesnost ob prvem desetletju celjske škofije so počastili s polurno akademijo, na kateri je zbrane nagovoril celjski župan Bojan Šrot. Spominja se slovesnosti ob ustanovitvi škofije, po njegovih besedah se je odločitev za samostojno škofijo izkazala za modro in pravilno.

10_obletnica_celjske_skofije_2

Akademija je potekala tudi v duhu jubilejnega zbornika škofije in prebiranju dela članka p. Cestnika, v katerem piše o prihodnosti škofije. Kot osrednje dejanje pastoralnih nalog p. Cestnik postavlja novo evangelizacijo in opominja, da je prav vsak kristjan dolžan skrbeti za rast Božjega kraljestva. Pozval je k molitvi, rednemu prejemanju zakramentov in molitvi.

Akademijo z mladostnim petjem obogatili člani okteta I. gimnazije v Celju, ki deluje pod taktirko prof. Tomaža Marčiča. Z instrumentalisti in solistom pa je na slovesnosti prepeval združeni zbor, sestavljen iz Stolno-opatijskega zbora sv. Danijela in mešanega pevskega zbora Forte iz Vojnika. Vodil ju je Matej Prepadnik.

Anton Stres rast škofije primerjal z rastjo človeka
V uvodu v mašo je prvi celjski škof Anton Stres povedal, da je škofijo potrebno graditi na v zadnjem desetletju položenih temeljih, ob tem pa naredil primerjavo s človekom. Po njegovih besedah so pri človeku odločilna prva leta, saj se ravno takrat pokaže, kakšen bo novi človek, vse od značajskih potez, zdravja, bolehnosti, pa do talentiranosti oz. morebitne šibkosti.

Nadškof Cvikl: evharistija je vidno znamenje živega občestva Cerkve
Pridigo je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki je izpostavil, da brez vere ni evharistije, torej živega občestva Cerkve. Vera je tudi ključ k prepoznanju resnične navzočnosti Kristusa, brez vere vse ostaja na ravni običajev oz. tradicije. Spomnil je, da z ustanavljanjem škofij tudi Sveti sedež vidi priložnost za nov zagon oznanjevanja evangelija, še posebej  časih, ko ne le verniki, temveč tudi duhovniki izgubljajo pogum. Zato je po njegovem mnenju nova evangelizacija več kot na mestu.

10_obletnica_celjske_skofije_3

Ker pa evharistije brez duhovnika ni, se je Cvikl v pridigi dotaknil še večletnega problema pomanjkanja duhovnih poklicev. Meni, da smo se kristjani tega problema začeli prepozno zavedati. Ni namreč dovolj molitev, potrebno je ustvariti pogoje, v katerih bodo ti poklici rasli in dozorevali.

Pridigo nadškofa Cvikla smo posneli in ji lahko v celoti prisluhnete tukaj:

Pred kamero pa smo povabili tudi aktualnega škofa celjske škofije Stanislava Lipovška, ki nam je več povedal o doseženih ciljih, ki so si jih zadali ob ustanovitvi škofije, odgovoril pa je tudi na vprašanje (ne)povezanosti celjske škofije z mariborsko zgodbo.

Izjavi škofa Lipovška lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Leta 2006 tri nove škofije v Cerkvi na Slovenskem 
7. aprila 2006 je Papež Benedikt XVI. v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije in s tem tudi tri nove škofe ordinarije. Novomeška škofija z ordinarijem Andrejem Glavanom je nastala okviru dotedanje ljubljanske nadško­fije. Dotedanjo mariborsko škofijo so razdelili na tri dele, novonastali sta celjska škofija s sedežem v Celju in murskosoboška s sedežem v Murski Soboti.

Za škofa ordinarija sta bila izbrana dotedanji mariborski pomožni škof in generalni vikar Anton Stres (v Celju) in dotedanji rektor Bogoslovnega semenišča v Mariboru Marjan Turnšek (Murska Sobota). Mariborska škofija je z razdelitvijo postala nadškofija in metro­polija, takratni mariborski škof Franc Kramberger pa nadškof metropolit.

10_obletnica_celjske_skofije_4

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=961]

eH

tanja-zagar-celje-polsi

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 4,833 seconds.