V Sloveniji že 141 potrjenih primerov. Povečuje se tudi število okuženih na Celjskem

13. 03. 2020 14:35

Zadnje informacija o koronavirusu na Celjskem najdete TUKAJ.

Ker je v Sloveniji razglašena epidemija koronavirusa, stroka opozarja vse, da je za omejitev širjenja ključno, da se upoštevajo preventivni ukrepi (higiena, omejitev tesnih stikov tudi znotraj družine, prezračevanje, higiena kašlja). Zlasti je pomembno, da se ne družimo. Pri prenosu okužbe veliko vlogo igra tudi stik s predmeti in površinami, kot so prenosni telefoni, kljuke na vratih, tipke v dvigalu, denar in drugo. Za kakršnekoli informacije v zvezi z novim koronavirusom lahko vsak dan med 8. in 20. uro pokličete na 080 14 40

Poročilo za 14. 3. 2020 TUKAJ (klik!)

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih 141 primerov okužbe z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo že 4346 testiranj. Podatki po regijah za danes še niso objavljeni. Največje povečanje pa naj bi zabeležili v Ljubljani. Tudi na Celjskem je čedalje več okuženih.

Strokovni direktor Splošne bolnipnice Celje je za Novi tednik povedal, da je v celotni Savinjski regiji, ki zajema 31 občin, 16 (od tega 4 otroci) potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Vindišar opozarja na visoko tveganje zaradi okuženih otrok ter javno poziva k spoštovanju vseh preventivnih navodil. Otroci, ki so idealno gojišče virusov, naj se ne družijo s starejšimi. Otroci sicer za novim koronavirusom redko zbolijo, so pa odlični prenašalci.

Potrjeni okuženi po regijah: Osrednjeslovenska 58, Jugovzhodna 30, Savinjska 16, Podravska 9, Pomurska 4, Obalno-kraška 3, Primorsko-notranjska 2, Goriška 2, Gorenjska 1 in Posavska 1, nedoločenih je trtenutno 15.

Današnje povečanje za 45 novih primerov okužb je največje povečanje, odkar smo v Sloveniji evidentirali prvi potrjeni primer okužbe s koronavirusom.

Tudi na Celjskem se število potrjenih primerov iz ure v uro povečuje. Že včeraj je bila potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom pri učiteljici na OŠ Šmarje pri Jelšah. Danes pa je vseh že najmanj osem (16 v Savinjski regiji), vendar bo številka po objavi regionalnih podatkov za danes zagotovo višja.

Šmarski župan Matija Čakš je o razmerah glede okuženih z novim koronavirusom v Občini Šmarje pri Jelšah novinarjem med drugim povedal, da naj bi simptome, ki kažejo na okužbo z novim koronavirusom, imelo najmanj 50 občanov Šmarja. Poziva k strpnosti. Poslušajte njegovo izjavo:

V Občini Šmarje pri Jelšah so sicer aktivirali Civilno zaščito in občinski načrt za ukrepanje ob nalezljivih boleznih ter še zaostrili ukrepe. Več o dogajanju v Šmarju pri Jelšah v novici tukaj.

Do sedaj so samo v Šmarju pri Jelšah potrdili 6 okuženih, po eden okuženi na Celjskem pa je zabeležen še v Rogaški slatini in v Mozirju. Pričakuje se, da se bo število okuženih še povečano.

Širjenje je že včeraj prešlo v drugo fazo, v kateri so bolnike s koronavirusom začeli sprejemati tudi v Splošni bolnišnici Celje.

Pri obvladovanju širjenja koronavirusa bo največ naredil vsak posameznik z izvajanjem vseh priporočenih ukrepov.

Pristojni ob vsem mirijo, da kopičenje zalog hrane za predolga obdobja ni potrebno. Zagotavljajo namreč, da je hrane dovolj ter, da oskrba trgovcev s to poteka normalno. Dodajajo, da momentno praznenje trgovskih polic lahko v stisko spravijo tiste, ki si večmesečnega nakupa ne morejo privoščiti. Tiste v karanteni bo z živili oskrbovala civilna zaščita.

V Sloveniji imamo prvi primer okužbe tujega državljana. Gre za državljana Francije.

Ker je epidemiološka situacija prešla v drugo fazo, bodo testirali samo še najbolj bolne. Vsi ostali s tipičnimi znaki na novi koronavirus bodo poslani domov v samoizolacijo. Primer: Če je naprimer en član že potrjeno okužen in je bil v tesnem stiku z ostalimi družinskimi člani, ki kažejo enake simptome, ne bodo testirali celotne družine. V takšnem primeru gre sklepati, da so verjetno vsi pozitivni na koronavirus. Če obolenje prenašajo brez posebnosti, je edini ukrep domača karantena za celotno družino.

Število obolelih tako v nadaljnje ne bodo več določali na podlagi opravljenih testov, temveč bo to izračunano na podlagi matematičnega modela. Podobno so v drugi fazi število okuženih določali na Kitajskem. Namen takšnega ukrepa je preprečevanje preobremenjenosti ekip zdravstvenih delavcev, ki delajo z obolelimi.

Vlada RS je medtem na tviterju tudi napisala, da je pomembno vedeti, zakaj se na nek način ugaša javno življenje. Na domovih so namreč že primeri, za katere lahko zelo verjetno trdimo, da so okuženi, ker so bili v tesnem stiku, in testiranje zanje ni smiselno.

Pristojni še enkrat apelirajo na vse državljane, da se držijo osnovnih pravil, ki preprečujejo širjenje okužbe (spodaj).

To so standardni higienski ukrepi, ki so enostavni in izjemno učinkoviti:

  • natančno umivanje rok
  • kašljanje v rokav ali robec, ki se ga lahko odvrže, in takoj zatem oprati roke
  • izogibanje tesnim stikom
  • kdor zboli, naj pokliče zdravnika.
Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

Po včerajšnjem prvem potrjenem primeru okužbe s koronavirusom na Celjskem, je bilo do danes potrjenih še dodatnih najmanj 7 oseb.

Pet jih prihaja iz Šmarja pri Jelšah, eden iz Rogaške Slatine in eden iz Mozirja. Vsi primeri, razen mozirski, so povezani z okuženo učiteljico šmarske osnovne šole.

Vlada je včeraj ob 18. uri v Sloveniji razglasila epidemijo, s ponedeljkom, 16. 3. 2020, pa bodo 14 dni zaprte vse šole in vrtci, okrnjeno pa bo tudi delovanje nekaterih drugih institucij po državi.

Širjenje prehaja v drugo fazo

Širjenje virusa v Sloveniji je prešlo v drugo fazo, saj je potrjeno število obolelih preseglo 100 okuženih. Druga faza pomeni, da je aktiviran državni načrt, aktivirane so tri dodatne bolnišnice. Z novim koronavirusom okužene bolnike bo poleg obeh UKC-jev in bolnišnice Golnik, tako začele sprejemati tudi bolnišnice Celje, Novo mesto in Murska Sobota.

Zapirajo se tudi vse zobozdravstvene storitve, razen sedmih nujnih točk po Sloveniji (ZD Ljubljana, Maribor, Celje, Nova Gorica, Kranj, Novo mesto, Koper).

Spodaj lahko spremljate število okuženih po regijah (avtor inforgrafike je MMC RTV Slovenija):

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite ali pojdite na vstopne točke (zemljevid spodaj)!

V Splošni bolnišnici Celje so v okviru urgentnega centra vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38°C, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami).

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

koronavirus-informacije

Ste vedeli? Otroci niso rizična skupina, so pa odlični prenašalci bolezni in lahko ogrozijo predvsem dedke in babice. Če vas zanima več, preberite članek: Otroci in koronavirus: z njim se okužijo in ga prenašajo, a redko zbolijo.

Zemljevid vstopnih točk po Sloveniji:

foto: pixabay

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 39,342 seconds.