Za rekonstrukcijo Vile na Vodnikovi pridobljen milijon evrov sredstev. Dela se začenjajo v začetku prihodnjega leta


Družba Nepremičnine Celje je bila uspešna na javnem razpisu in pridobila dober milijon evrov sredstev za rekonstrukcijo objekta Vila Vodnikova ulica 14. Nekaj sredstev si obetajo še iz naslova drugega finančnega inštrumenta Sklad skladov.

Izvajalec del naj bi bil izbran še letos, dela pa se bodo začela v začetku prihodnjega leta. Prvi stanovalci se bodo v vilo vselili v začetku leta 2024.

Projekt Vila Vodnikova ulica 14, za katerega pravnomočno gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno maja letos, obsega rekonstrukcijo navedenega objekta v večstanovanjski objekt z oskrbovanimi stanovanji. Načrtovanih je 12 oskrbovanih stanovanj, ki bodo oddana v najem starejšim posameznikom in parom. Objekt je za to populacijo privlačen tudi zaradi dejstva, ker se nahaja v neposredni bližini vse pomembnejše infrastrukture za starejše: zdravstvenega doma, lekarne, trgovine in javnega prevoza. Rekonstrukcija se bo začela v začetku leta 2023, prvi stanovalci pa se bodo v stanovanja lahko vselili v začetku leta 2024.

Investitor projekta, katerega vrednost je ocenjena na okoli 2,4 milijona evrov, je družba Nepremičnine Celje, ki je sicer v stoodstotni lasti Mestne občine Celje. Slednja bo poskrbela za zunanjo ureditev.

Za projekt že pridobljen dober milijon sredstev

Projekt Vila Vodnikova pa ne predstavlja le reševanje stanovanjske problematike starejših, ampak tudi družbeno odgovorni prispevek k revitalizaciji kulturne dediščine v starem mestnem jedru Celja. Obnova se bo zato izvajala pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine, projektant pa je bilo podjetje Studio list iz Celja.

Proces projektiranja je stremel k ohranjanju elementov varovanja kulturne dediščine ter omogočanju ustreznega nivoja funkcionalnosti za kakovostno bivanje. Rekonstrukcija objekta za zagotavljanje javnih najemnih stanovanj in zahteve projektiranja iz naslova varovanja kulturne dediščine sta zato pred družbo Nepremičnine Celje postavila tudi izziv zagotavljanja ustreznih virov financiranja. To je bilo zaenkrat uspešno, saj je družba nedavno uspešno kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za okolje in prostor za dodelitev sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost (zagotavljanje javnih najemnih stanovanj) ter pridobila sredstva v višini 1.088.914 evrov. Za zaključeno finančno konstrukcijo pa poleg lastnih sredstev Nepremičnine Celje kandidirajo tudi za sredstva iz finančnih inštrumentov Sklada skladov.

B.S.