MOS Celje 2014 – Mednarodni obrtni sejem (foto in video)

11. 09. 2014 15:03

47_mos_celje_1V sredo dopoldne je vrata ponovno odprl Mednarodni obrtni sejem v Celju.

Uradno ga je odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Več kot 1500 razstavljavcev iz 30 držav bo do ponedeljka, 15. septembra, na celjskem sejmišču iskalo priložnosti za nove posle tako pri poslovnih obiskovalcih kot tudi končnih kupcih.

Največji poslovno-sejemski dogodek v regiji so zaznamovala pričakovanja malega in srednjega gospodarstva. Tik pred odprtjem je pričakovanja v modri dvorani celjskega sejmišča izrazil predsednik OPZ Branko Meh, ki je nagovoril visoke goste. Med drugim je izpostavil: “Od nove vlade si želimo samo eno – da bi po zgledu EU, ki postavlja mala podjetja na prvo mesto – slovensko malo gospodarstvo postalo prioriteta številka ena v tem mandatu”.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik RS Borut Pahor, ki je napovedal čas za previden optimizem. Ob tem je opozoril, da previdnost v optimizmu ne pomeni, da bi oklevali z reformami. Da gospodarstvo potrebuje predvsem stabilno in prijazno poslovno okolje, in razbremenitev, saj bo le tako lahko lažje poslovalo in hitreje napredovalo, pa je poudarila izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar.

Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar, župan MOC Bojan Šrot, predsednik OPZ Branko Meh in predsednik RS Borut Pahor.
Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar, župan MOC Bojan Šrot, predsednik OPZ Branko Meh in predsednik RS Borut Pahor.

Na govorniški oder je stopil tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je v nagovoru povedal, da je Mednarodni sejem obrti in podjetnosti ne le za Celje, ampak tudi za Slovenijo največji poslovno-gospodarski dogodek, ki privabi prodorne in drzne poslovneže ter številne obiskovalce, ki na sejmu iščejo navdih.

V času MOS, ki ima za Celje izjemno pomemben promocijski pomen, si mesto Celje nadene “praznično” podobo, saj postane gospodarsko in poslovno središče tega dela Evrope. Ob tem je opozoril, da ne smemo pomembnega sporočila, ki ga nosi sejem – preživeli bodo tisti, ki vidijo krizo kot izziv in ne nepremostljivo oviro, v kriznem času delujejo podjetno in sprejemajo premišljene, a pogumne odločitve.

Po uradnem odprtju letošnjega MOS se je predsednik RS Borut Pahor sprehodil po sejmišču s Francem Pangerlom, predsednikom upravnega odbora Celjskega sejma, Bredo Obrez Preskar in Brankom Mehom. Posebno pozornost je namenil tujim predstavnikom, mladim in nekaterim predstavnikom slovenskih podjetij. Pahor se je rokoval s predstavniki nekaterih slovenskih podjetij ter s predstavniki tujih delegacij, ki na 47. MOS pripravljajo nacionalne predstavitve.

Predsednik RS Borit Pahor se je sprehodil po sejmišču.
Predsednik RS Borit Pahor se je sprehodil po sejmišču.

Danes pa je 47. MOS obiskal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je ugotovil, da je sejem odlično organiziran, da malemu gospodarstvu in vsem ostalim, ki jih to področje zanima, nudi zelo dober in raznolik pogled v področje malega gospodarstva, podjetništva in družinskih obrti. Med drugim je Cerar opozoril, da je ena prvih in najpomembnejših nalog na področju gospodarstva vlade ta, da se bodo trudili odpravljati administrativne ovire in zagotavljati gospodarstvo v čim bolj  predvidljivo in stabilno okolje.

Na 47. MOS je družbi Celjski sejem uspelo na sejmišču zbrati zavidljivo število razstavljavcev iz 30 držav. Zgodile se bodo nove skupinske predstavitve. Gospodarske priložnosti, kulturne, kulinarične in še kakšne znamenitosti svojih dežel bodo na 47. MOS skupinsko predstavile kar tri BRIC države Brazilija, Indija in Kitajska. Iz bližnje soseščine pa v Celje skupinsko prihajajo še podjetja iz Hrvaške in Srbije. Hrvaška obrtna zbornica pripravlja že 19. skupinski nastop hrvaških obrtnikov in podjetnikov, skupinsko predstavitev srbskega gospodarstva pa letos že devetič zapored pripravlja AP Vojvodina ter letos prvič še Nacionalna agencija za regionalni razvoj Zaječar.

47_mos_celje_4

Celjski sejem v sodelovanju z MOC pripravlja še že tradicionalno srečanje slovenskih občin, ki bo letos zaradi bližajočih se lokalnih volitev manj formalno (četrtek, 11.9.). Čebelarska zveza Slovenije, ki se bo prvič predstavila obiskovalcem MOS, pripravlja Dan shem višjih kakovosti, kjer bodo med drugim predstavili slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter možnosti za vključevanje v shemo kakovosti ekološke pridelave in predelave (sobota, 13.9.). Dolgoletni partner Celjskega sejma OZS pa bo poleg številnih aktivnostih, ki jih tradicionalno izvaja na MOS, letos prvič na sejmu predstavil Ulico obrti, kjer bodo v živo potekale predstavitve osmih obrtnih poklicev.

Tudi letos torej MOS ponuja številne zanimive dogodke, ki se bodo zvrstili vse do ponedeljka, 15. septembra, ko bo 47. MOS ob 18h zaprl svoja vrata.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete nagovoru izvršne direktorice družbe Celjski sejem Bredi Obrez Preskar, v drugem županu MOC Bojanu Šrotu, v tretjem predsedniku OPZ Branku Mehu ter v četrtem predsedniku RS Borutu Pahorju. V galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke 47. MOS Celje 2014.

[simpleviewer width=100% height=700 id=670]

v/t/f: eH

polsi-folklora-klik

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 1,197 seconds.