Pivovarna Laško mora prodati, hrvaški Agrokor pa kupiti


Po poročanju spletnega portala Finance, je slovenska diplomacija  minuli teden ugotovila, da si Mercatorja ne želijo ne angleški Tesco, ne francoski Carrefour, ne belgijski Delhaize. Pivovarna Laško se o prodaji 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju pogaja le še s hrvaškim Agrokorjem, ki je na razpisu ponudil največ.

Dejstvo je, da mora Pivovarna Laško prodati poslovno nepotrebne naložbe, saj 30. junija zapade večina od 450 milijonov evrov posojil. Če se ne dezinvestira ali ne dobi dolgoročnega reprograma, bo pivovarska skupina insolventna. Prav tako je dejstvo, da želi hrvaški Agrokor, ki je tudi precej zadolžen, z nakupom Mercatorja popraviti svoj denarni tok, z njim bi se lahko prej razdolžil. Za to potrebuje vsaj 50 odstotkov plus eno delnico Mercatorja, poročajo Finance.

Dobra pogajanja lahko Laščanom prinesejo … 

Po poročanju Financ je na mizi že zahteva po zvišanju cene za delnico. Agrokor ponuja 206 evrov za delnico, po neuradnih informacijah lahko zanjo plača 230 evrov. Na borzi lahko Mercatorjevo delnico prodate za 170 evrov. Premija bi bila ob uspešnih pogajanjih, sploh v času krize, tako zelo dobra.

Agrokor Laščanom poleg uvrstitve njihovih izdelkov na police Konzuma že ponuja tudi proizvodnjo piva za svojo trgovsko znamko. Laščanom bi ob izgubljanju tržnega deleža ne le na tujih, temveč tudi na domačem trgu, prišlo zelo prav.

Ena izmed hrvaške zavez za druge Mercatorjeve dobavitelje je, da Agrokorjevih izdelkov tri leta ne bi prodajali v Mercatorjevih trgovinah. Zdajšnji Mercatorjevi dobavitelji bi dobili dolgoročne pogodbe z Mercatorjem, obljubili pa so jim tudi dostop do Konzumovih prodajnih polic na njegovih trgih.

Laščani morajo biti pozorni na …

Lastnik Agrokorja Todorić je svoje obljube partnerjem v preteklosti že nekajkrat prelomil. A pri pogajanjih bi lahko poskrbeli, da bi iztržili dovolj, da bi Todorić Mercatorjeve delnice po isti ceni kupil tudi od bank. Zavarovali bi se tudi tako, da pogodbene kazni ob pretrganju pogodb z dobavitelji ne bi bile denarne, temveč v obliki delnic. Torej, če Todorić predčasno enostransko prekine dobave, so dobavitelji upravičeni do Mercatorjevih delnic. Pri tem bi bilo treba paziti predvsem na to, da bi bil delež delnic za te kazni tolikšen, da bi Todorićev delež upadel pod 50 odstotkov, ker si v tem primeru z Mercatorjem ne bi mogel več finančno pomagati.

Podrobnejše informacije si lahko preberete na spletnem portalu Finance.

Članki povezani s Pivovarno Laško:

Kitajci radi pijejo Laško

Bojan Cizej novi namestnik prvega nadzornika Pivovarne Laško

Nov predstavnik delavcev v nadzornem svetu Pivovarne Laško

Zaposleni v Pivovarni Laško so zaskrbljeni