V lastništvo največjega slovenskega dentalnega centra s sedežem v Celju, vstopa zavarovalniška skupina


Največji slovenski zobozdravstveni center s sedežem v Celju prevzema sklad, ki deluje pod okriljem zavarovalniške skupine Generali. Posel je praktično sklenjen, saj mora prevzem formalno potrditi le še Agencija za varstvo konkurence.

Kot pravijo v celjskem zobozdravstvenem centru je kapitalski vstop Generali v njihovo podjetje šele na začetku in je pred dokončanjem posla še veliko odložilnih pogojev. Kljub temu že kujejo skupne načrte za prihodnost.

V zadnjem obdobju so številna dobičkonosna zasebna zdravstvena podjetja, ki so se po Sloveniji v zadnjih letih razmahnila kot posledica nezadostne javne zdravstvene mreže, postala zanimiva za investitorje. Neopažen ni ostal tudi največji slovenski zobozdravstveni center s sedežem v Celju, Zobozdravstvo Diamant d.o.o.. V lastništvo tega celjskega zdravstvenega podjetja, ki ima prostore nasproti celjskega sejmišča, namreč vstopa zavarovalniška skupina Generali, natančneje Generali Growth Equity Fund, ki ga upravlja družba Generali Investments. Generali Growth Equity Fund je sklad, ki investira v majhna in srednja podjetja z velikim potencialom za rast, pri čemer, kot poudarjajo v skladu, “nudijo podporo pri financiranju rasti, širitvi proizvodnih kapacitet, izgradnji prodajne mreže, razvoju novih izdelkov, prevzemu konkurenčnih podjetij ali urejanju nasledstvenih vprašanj.” Za nakup celjskega podjetja, ki ga mora sicer potrditi še varuh trga, naj bi sklad Generali GEF odštel okoli 10 milijonov evrov.

Kakšni so načrti sklada?

Zobozdravstvo Diamant d.o.o., s sedežem v Celju, je največji zasebni dentalni center v Sloveniji. Trenutno obratuje z desetimi zobozdravniškimi stoli, glavne dejavnosti podjetja pa so protetika, ortodontika, implantologija, zobna konzervativa in endodontija.

“Z vstopom sklada v lastniško strukturo se bo družba Zobozdravstvo Diamant finančno okrepila in pridobila dodatno strokovno podporo ter izkušnje na področju širitve dejavnosti, s čimer se bo vodilni položaj pri izvajanju visokokakovostnih zobozdravstvenih storitev še okrepil. Sklad skupaj z ustanoviteljem, ki ostaja v lastniški strukturi, načrtuje širitev centra po Sloveniji. S tem bo Zobozdravstvo Diamant svoje visokokvalitetne storitve približalo širši množici v Sloveniji,” o vstopu v lastniško strukturo in načrtih pravijo v skladu Generali GEF.

Ustanovitelj ostaja v celjski družbi

Zasebni zobozdravstveni center Zobozdravstvo Diamant d.o.o. je bil ustanovljen konec leta 2017. V letih 2018, 2019 in 2020 (revidirani podatki za 2021 še niso objavljeni) je center na letni ravni ustvarjal po več kot 2 milijona evrov celotnih prihodkov ter okoli enega milijona evrov čistega dobička. Celotno lastništvo nad centrom, pred vstopom sklada Generali GEF, je imelo podjetje DMT holding d.o.o. s sedežem v Portorožu, katerega lastnik je Jure Robič, ki je tudi vodja celjskega dentalnega centra.

Kot nam je povedal Jure Robič, je vstop sklada v lastništvo šele na prvi stopnji, ko se čaka mnenje Agencije za varstvo konkurence, “nato pa je še ogromno odložilnih pogojev,” razloži Robič. Dodaja, da gre za vložek sklada Generali GEF v njihovo družbo, s čimer bodo zagotovili kapital za nadaljnjo širitev. “Prva nova lokacija se bo odprla v Ljubljani, nato pa načrtujemo nadaljnjo širitev v naslednjem letu,” konkretne načrte razkrije Jure Robič ter zatrdi, da v lastništvu in vodstvu družbe ostaja kot do sedaj. Koliko natančno bo sklad plačal za lastniški delež v družbi nam Robič ni razkril.

B.S., foto: Generali Investments