Borisu Kobalu zaradi plagiatorstva pogojna zaporna kazen


Celjsko okrajno sodišče je Borisu Kobalu prisodilo 15 mesecev pogojne zaporne kazni za dobo treh let.

Borisu Kobalu je sicer grozilo do osem let zapora, a se je s sodiščem zaradi priznanja krivde pogodil za milejšo kazen.

Danes je na celjskem okrajnem sodišču potekal predobravnavni narok zoper Borisa Kobala, zaradi obtožbe o plagiatu komedije Profesionalci espe, ki jo je na spored uvrstilo Gledališče Celje. Boris Kobal je za goljufijo in kršitev materialnih avtorskih pravic dobil 15 mesecev pogojne zaporne kazni za dobo treh let. Grozilo mu je sicer do osem let zapora, a je krivdo priznal in se s sodiščem pogodil za nižjo kazen.

Kot je znano, je bila komedija Borisa Kobala Profesionalci espe prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Šlo je za prevod s krajšimi olajšavami in nekaj vrivki, avtorske pa so bile zgolj štiri replike proti koncu igre. V celjskem gledališču so ob razkritju predstavo nemudoma umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja ter Kobala tudi kazensko ovadilo.

Besedilo Profesionalci espe je sicer prispelo na natečaj za izvirno slovensko komedijo, ki ga je razpisalo Gledališče Celje. To je “Kobalovo” komedijo tudi izbralo ter mu izplačalo honorar v višini 13.000 evrov.

Kobal se je kmalu po razkritju opravičil, saj da ga je k dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Gledališču Celje je vrnil izplačani honorar, s potomci avtorja pa je uredil vse potrebno, da je besedilo predstave Profesionalci espe zdaj njegov uradni prevod. Poleg tega je Kobal dobil tudi izredno odpoved z mesta direktorja in umetniškega vodje v Šentjakobskem gledališču.

Takole je Boris Kobal pred premiero razlagal, kako je “njegova” komedija nastala: