Bralna značka za odrasle: Zbirka petih knjig o grofih in knezih Celjskih mag. Ivana Sivca (foto, video)


IMAG1488Pretekli četrtek je v Levstikovi dvorani potekala uvodna prireditev 5. bralne značke za odrasle »Z branjem do zvezd«. Zbrani so prisluhnili gostoma Ivanu Sivcu in slikarju Jožetu Barachiniju, ki sta predstavila nove knjige o grofih in knezih Celjskih.

Bralna značka za odrasle, ki so jo v Osrednji knjižnici Celje poimenovali »Z branjem do zvezd« vsako leto med 8. februarjem in 3. decembrom dobre literature željne bralce popelje na razburljivo pustolovščino tisočerih zgodb. Kot je v uvodu povedala pisateljica Nina Kokelj »Kdor bere, živi tisoč življenj, kdor pa ne, pa samo eno.«.

Tokratna gosta sta bila pisatelj, publicist in popotnik mag. Ivan Sivec ter slikar Jože Barachini, katerega portrete celjskih knezov smo lahko opazovali že pred začetkom, pogovor pa je vodila Marijana Kolenko. Predstavljena je bila zbirka petih knjig o grofih in knezih Celjskih avtorja mag. Ivana Sivca. Slednji nas je preko kratke predstavitve vsake izmed njih popeljal v srednji vek, čas vitezov in grofov ter nas opomnil na lepote tako naše kotline kot njene okolice.

»Celjani so znali obračati denar… danes ne vem, kje so ti potomci« se je pošalil in hkrati poudaril, da smo od nekdaj veseli ljudje, saj ne nazadnje prihajamo iz vinske dežele. Pošalil pa se je tudi na račun sodelujočega slikarja Jožeta Barachinija in opomnil, da mu je nadvse simpatičen portret Hermana, saj da ga je narisal zelo mladega. »Pa saj je tudi on enkrat bil mlad,« mu je na to odgovoril Barachini.

IMAG1491

Prireditev je, kot ste lahko opazili iz zapisov, potekala v sila sproščenem vzdušju, polnem dobrega humorja in zanimivih zgodovinskih podatkov. Večer je popestrila tudi pevka Mojca Poganc in z izvedbami srednjeveških skladb očarala zbrane.

Celjski grofje so neizpodbitno pomembni člen slovenske zgodovine in prav je, da se zapiše tudi njihova zgodba. Trenutno sta izdana dva od petih delov omenjene knjižne zbirke z naslovom Vitezi jutranje zarje in Bleščeče celjske zvezde. Med tem ko bo tretja izšla letos spomladi pa bosta zadnji dve luč sveta ugledali prihodnje leto.

Za konec vabljeni še k ogledu priloženega videa nastopa Mojce Poganc in fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=941]

Kristina Strašek