Celjski skladatelj Leon Firšt s svojo kompozicijo slavil na Filipinih


Celjski skladatelj, aranžer in pianist Leon Firšt, ki se lahko pri svojih 24 letih pohvali že s številnimi nagradami ter s preko 70 ustvarjenimi simfoničnimi, komornimi in solističnimi skladbami, ki so jih večkrat izvedli na koncertih pri nas in v tujini, je v minulih dneh dobil še eno potrditev.

Po poročanju Dela je namreč Leon Firšt na mednarodnem tekmovanju iz glasbene kompozicije v filipinskem mestu Banaue prejel veliko nagrado za skladbo The Story of Ifugao. Firšt je zmagal v konkurenci 84 avtorjev z vsega sveta.

Gre za mednarodno tekmovanje iz glasbene kompozicije, ki ga organizira Universal Harvesters Inc., namen tekmovanja pa je povečati osveščenost o potrebi po obnovi in ohranjanju filipinskih riževih polj, ki so uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

leon-first-1
Leon Firšt – skladatelj, aranžer in pianist

Izmed 84 kompozicij je žirija, ki so jo sestavljali skladatelji in skladateljice iz desetih držav, najprej izbrala 20 najboljših. V naslednjem krogu pa so izmed teh izluščili deset finalistov, med katerimi je bil tudi celjski skladatelj. V finalu je nato Festivalski orkester Tofarm pod taktirko Josefina »China« Toleda izvedel vseh deset kompozicij, mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval skladatelj in profesor na michiganski univerzi Ricardo Lorenz, pa je najbolj prepričalo Firštovo delo, še piše Delo.

Poleg Firšteve zmagovalne kompozicije je žirija posebej nagradila še še dve kompoziciji – Hudhud, ki jo podpisuje italijanska skladateljica Alessandra Salvati, ter Kabunyan filipinskega avtorja Jema Roberta Talaroca. Leon Firšt je za nagrado prejel tudi 12 tisoč ameriških dolarjev, ostala dva nagrajenca pa sta prejela vsak po 6 tisoč ameriških dolarjev nagrade.

Kot je povedal Firšt, je želel v svojem delu ujeti preprostost življenja v mestu Banaue, ki se nahaja v pokrajini Ifugao. Izhajal je iz socialno-kulturnih in religioznih tradicij te filipinske pokrajine za katero so značilna terasasta riževa polja, ki so bila poleg tradicionalnih napevov Firštev navdih.

Nagrajeno Firštovo delo kaže na skladateljevo spretnost za briljantno orkestracijo izvirnega plemenskega ljudskega glasbenega materiala v naprednih kompozicijskih tehnikah, ki jih določata domiselna ritmičnost in modalna harmonija. (portal Inquirer)

foto: Inquirer