Džjezz 2014: Daniel Noesig / Jure Pukl NYC Quintet, Gašper Bertoncelj meets Dena DeRose in Uroš Perič band (foto, video)


Daniel Noesig / Jure Pukl NYC Quintet
Daniel Noesig / Jure Pukl NYC Quintet
Daniel Noesig in Jure Pukl
Daniel Noesig in Jure Pukl

Pretekli vikend je v Mestnem kinu Metropol potekal jazz festival Džjezz pod sloganom High Five! Kljub kislemu vremenu je jazz spektakel v dvorane Mestnega kina Metropol zvabil vse ljubitelje jazza in dobre glasbe nasploh. Džjezz se je začel že v četrtek s koncertom Extra Big Banda in mladih celjskih solistov, nadaljeval se je v petek s koncertom Daniel Noesig / Jure Pukl NYC Quinteta in Gašper Bertoncelj meets Dana DeRose, sklepno dejanje pa je dosegel v soboto s koncertom Uroš Perič banda.

Daniel Noesig / Jure Pukl NYC Quintet je navduševal s svojo raznoliko sestavo in z jazzem na nivoju, ki v Sloveniji le redko zazveni. Malo je namreč glasbenikov, ki se v glasbenem smislu tako “razumejo”, kot saksofonist Jure Pukl in trobentac Daniel Noesig. Prav zaradi tega je nastal Daniel Noesig/Jure Pukl kvintet – “double leader” jazzovska zasedba. Kvintet je predstavil avtorsko glasbo Jureta in Daniela, ki izhaja iz močne jazzovkse tradicije, ampak je napisana v modernem mainstreamovskem duhu, z veliko interakcije med člani kvinteta in “tsunamsko” energijo v solisticnih izletih.

Poleg Daniela, ki je odre delil z glasbeniki kot so Miles Griffith, Joe Zawinul, Sam Rivers, Phillip Catherine in Jureta, so tu se trije odlični glasbeniki kreativne New Yorske in Evropske jazzovske scene, Danny Grissett na klavirju igra z glasbeniki kot so: Tom Harrell, Vincent Herring, Jackie McLean in drugi. Josh Ginsburg je basist iz Blatimore-a, živi v NYC in sodeluje z imeni kot so: Kurt Rosenwikel, Mullgrew Miller, Jeff Tain Watts in Kenny Baron. Kyle Poole je 21 letni “wunderkind” bobnar, ki trenutno vodi torkove večere v slovitem Smalls Jazz klubu v NYC in se smatra kot veliki up in eden najvecjih talentov svoje generacije.

Dena DeRose
Dena DeRose

Zasedba je s svojo energičnostjo in swingovsko obarvanimi skladbami občinstvo ponesla skozi vse emocije, ki so se definitivno zasidrale dlje, kakor samo za čas trajanja koncerta. V drugem delu koncerta pa je njihovo poslanstvo nadaljevala zasedba Gašper Bertoncelj meets Dena DeRose, ki je v Mestnem kinu Metropol ustvarila prav posebno atmosfero.

Ekskluzivno za nastop na Festivalu Džjezz v Celju, je mednarodno priznani slovenski bobnar Gašper Bertoncelj sestavil odlično zasedbo s svetovno znano ameriško pevko in pianistko Deno DeRose na čelu. Gašper Bertoncelj je mednarodno priznan glasbenik – bobnar. Zadnjih 15 let redno nastopa po vsej Evropi in Ameriki. Obsežna kariera Dene DeRose vključuje nastope na skoraj vseh pomembnejših jazz festivalih in klubih po svetu, sodelovanje z največjimi umetniki v svetu jazza, grammy nominacije, številna priznanja kritikov revije Downbeat, poučevanje na številnih uglednih univerzah in še bi lahko naštevali.

Gašper Bertoncelj meets Dena DeRose
Gašper Bertoncelj meets Dena DeRose
Uroš Perič band
Uroš Perič band

Pridružila sta se jima je trobentač Jim Rotondi in odličen poljski basist Wojciech Pulcyn. Trobentač Jim Rotondi je že dvajset let glavna figura v svetu jazza tako na Newyorški kot na mednarodni sceni. Njegov zvok, duša, in občutek za swing je zaželen in iskan po celem svetu. Wojciech Pulcyn je Poljski basist mlajše generacije, z ogromnim zvokom, odličnim swingom, muzikalnostjo ter odlično energijo. Na poljski sceni je zelo priznan na področjih mainstream jazza, etno, folk in gledališke glasbe. Zato niti ne preseneča, da je tovrstno sestavljena zasedba v Mestni kino Metropol vnesla vzdušje, ki ga doživimo na malokaterem koncertu.

Uroš Perič
Uroš Perič

Džjezz 2014 pa je doživel vrhunec v soboto zvečer s koncertom Uroš Perič banda. Uroš Perič je tako zopet dokazal, da se ga povsem legitimno drži naziv beli Ray Charles. Uroš je namreč svojo glasbeno pot začel leta 2004, kmalu po smrti legendarnega Raya Charlesa in je po nekaterih podatkih svetovni rekorder po številu izvedenih nastopov, posvečenih Rayu Charlesu. V Mestnem kinu Metropol je s svojim izjemnim občutkom za interpretacijo, instrumentalno virtuoznostjo in pevskim talentom namreč ustvaril pravo jazz/swing vzdušje, pri katerem se ni nihče od obiskovalcev mogel upreti želji, da vsaj malo zatopota z nogami. Njegova karizmatičnost je namreč nalezljiva in se enkratno izraža tudi v njegovem glasbenem ustvarjanju. Za piko na i pa so se mu na odru pridružili še drugi izjemni glasbeniki: basist Mladen Melanšek, bobnar Aleš Kajtna, saksofonist Rudi Javornik, ter nadarjene pevke Sandra Feketija, Suzana Labazan in Blažka Oberstar.

Tudi sami si nismo mogli pomagati, da nas ne bi posrkala izjemna jazzovsko obarvana atmosfera, dogajanje iz petkovega in sobotnega večera na Džjezz festivalu pa smo tudi dokumentirali v spodnji fotogaleriji. Vabljeni k ogledu!

[simpleviewer width=100% height=700 id=606]

F/T/V: Tina Ožvald

Na Polovička.si tokrat ponujamo po 8 brezplačnih vstopnic za filme v kinu Metropol:  Bekas, Tir in Večna ljubimca. Naročite jih tukaj:

polsi-kino-metropol