Na prvenstvu slam poezije v Budimpešti bo Slovenijo zastopala meščanka Celja Neža Prah Seničar


Več kot dvajset predstavnikov različnih evropskih držav se bo med 28. in 30. novembrom 2018 v Budimpešti potegovalo za naslov evropskega prvaka v slam poeziji.

Slovenijo bo zastopala letošnja zmagovalka slovenskega državnega prvenstva v slam poeziji, Šmarčanka, ki živi v Celju, Neža Prah Seničar. Državno prvenstvo se je tokrat odvijalo v Celju v sklopu pesniškega festivala Izrekanja.

neza-prah-senicar-slam-poezijaSlam poezija je v tujini zelo priljubljena oblika pesniške interpretacije. Izvira iz Chicaga, kjer je novembra 1984 Marc Kelly Smith, gost letošnjega festivala Izrekanja, zagnal prve tovrstne večere v Get me High Jazz Club-u.

Evropsko tekmovanje v Budimpešti bo potekalo v dveh delih. V polfinalu, 28. novembra, se bodo slamerji predstavili z dvema avtorskima pesmima, med katerima mora ena slediti temi »mostovi in ovire«. Finale, vanj se bo uvrstilo 10 slamerjev, bo 30. novembra 2018. O zmagovalcu odloča 5-članska komisija, prav tako bo podeljena nagrada občinstva. Videoprenos tekmovanja bo mogoče spremljati prek spleta.

Neža Prah Seničar je tretja predstavnica Slovenije na evropskem prvenstvu v slam poeziji. Lani se je tekmovanja v Bruslju udeležil Mišel ‘Amo’ Ristov, prva predstavnica Slovenije na tem evropskem tekmovanju pa je bila leta 2016 Nina Medved.

neza-prah-senicar-slam-poezija-1Neža Prah Seničar (1984) je avtorica kratkih zgodb in poezije, objavljala je v reviji Mentor in na Radiu Slovenija, kjer so bile njene kratke zgodbe med nagrajenimi. V Celju, kjer živi, se redno udeležuje slam večerov. Predvsem pa Neža veliko strmi in se čudi, največkrat z mladimi, za katere pripravlja oddaje na Televiziji Slovenija. Je scenaristka, novinarka, voditeljica in soavtorica oddaj. Na ekranu jo lahko vidite v oddaji Osvežilna fronta. Skratka, deklica za vse na javni TV. Rada je tudi pod vodo. Ker je tam mir. Zato se potaplja na vdih.

K.K.