Iz Celja na finale “slam” poetov potujeta Neža P.S. (video) in Tilen L.


Pred tednom dni so se pred nogometnim evroligaškim vrhuncem pri vodnem stolpu v Celju zbrali udeleženci prvega rojstnega dne celjske slam poezije, ki se v javnosti predstavlja kot ZASLjEMIMO, dogodek pa je bil hkrati tudi polfinale državnega prvenstva v tovrstnem literarnem izražanju poeziji.

Na odru se je predstavilo osmero tekmovalcev. Pet jih je imelo s tovrstnimi nastopi že izkušnje (Tilen Letner, Aljaž Primožič, Lana Vincelj in Tamara Levar ter Mišel Ristov), prvič pa so celjske slamerske deske “pohodili” Neža Prah Seničar, Andraž Stariha in Amadej Canjuga.

Priboljšek je dobila tudi žirija. Foto: Katarina Tadina
Žirije je dobila tudi priboljšek. Foto: Katarina Tadina

V napetem finalu, kjer so zmagovalca prvič izbrali po principih neposredne demokracije, je tesno zmagala Neža, ki jo mnogi poznajo tudi iz oddaje Infodrom na TV Slovenija, ki je postala verjetno prva slam prvakinja, ki si je zmago priborila s haikujem. Domov je odnesla ročno sliko logotipa ZASLjEMIMO! na rižev papir, delo Slavice Špiljar.

V žirantski vlogi so nastopili: dramska igralka Minca Lorenci, pesnica Tanja Petelinek Hohler ter pesnik dr. Zoran Pevec.

Poleg Neže Prah Seničar so na državno prvenstvo, ki bo 16. septembra v Kamniku, uvrstili tudi dvakratnega zmagovalca celjskih slam večerov in finalista Župančičeve frulice Tilen Letnar.

Cvetober enega leta celjske slam poezije se je znašel tudi med trdimi platnicami. Foto: Katarina Tadina
Cvetober enega leta celjske slam poezije se je znašel tudi med trdimi platnicami. Foto: Katarina Tadina

Oba finalista bosta v Kamniku vihtela obeska za ključe v obliki celjskega logotipa, ki ju je nakvačkala Mojca Pibernik.

To pa tokrat še ni bilo vse, saj so prvi rojstni dan celjske slam poezije proslavili z jabolčno torto in muffini, ki jih je za prav vsakega slamerja in obiskovalca spekla Barbara Tadina, ki je tudi z voditeljskega mesta imenitno odkrmarila tretjejunijski slam. Pri vsem skupaj dodajmo, da je spiritus movens celotnega projekta Kristian Koželj.

Večer so, kot je v Celju že navada, s svojimi glasovi in melodijami božali glasbeniki. V različnih kombinacijah so prepevali in preigravali Samantha Maya Šolaja, Lara Čede, Tamara Šumej, Matic Dokler in Anže Zaveršnik.

Takole je na celjski slamerski oder stopila kasnejša zmagovalka večera, ki je svoj prispevek podala na izust:

*naslovna fotografija z zmagovalcema: Nik Skerbiš

zarja-celje-polsi-klik-2016