Novinarske nagrade tudi na Celjsko

27. 11. 2022 19:02

Društvo novinarjev Slovenije je v petek podelilo letošnje stanovske nagrade Čuvaj.

Med petimi prejemniki nagrade za izstopajoče dosežke sta Celjanki Alenka Marovt s POP TV in Neža Prah Seničar z RTV Slovenija.

Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek je s Celjskega prejelo uredništvo Informativnega programa Štajerskega vala.

Alenka Marovt je nagrado prejela skupaj s sodelavko Nežo Steiner za preiskovalno zgodbo Vzporedni zdravstveni sistem. Preberite obrazložitev:

Novinarka in urednica sta v člankih novinarsko mojstrsko orisali drobovje tako imenovanega vzporednega zdravstvenega sistema, z vsemi vzroki, ki so v zadnjih 30 letih omogočile njegovo vzpostavitev, in tudi z vsemi pastmi, ki jih ta sistem prinaša javnemu zdravstvu. Ne le da so članki izjemno berljivi, jasni in postavljeni v kontekst, tudi forma je novinarsko dovršena, s čimer sta dokazali, da tudi splet prenese poglobljene in posledično daljše spletne članke za zahtevnejše bralce. In nenazadnje – zgodba je odmevala.

Neža Prah Seničar je nagrado prejela skupaj s sodelavko Urško Henigman za projekt Slovar spolne vzgoje. Obrazložitev:

Mednarodna ekipa se je lotila video slovarja spolne vzgoje, s katerim so mladim predstavili 10 izrazov, ki se uporabljajo v povezavi s seksualnostjo v sodobni družbi. Mladim odpira prostor za iskrene pogovore o njihovih občutkih, čustvih, telesih. Zaradi sodelovanja več držav ima projekt tudi širšo dimenzijo, saj razkriva družbenokulturne razlike med državami in eno pomembno podobnost – da so iskreni pogovori o spolnosti in seksu v 21. stoletju še vedno tabu, seksualne in reproduktivne pravice pa še niso v polnosti zagotovljene in spoštovane.

Informativni program Štajerskega vala iz Šentjurja je pohvalo prejel za serijo oddaj Vpogled:

Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri, prostor pa odpira lokalnim akterjem, ki so v nacionalnih medijih spregledani. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto.

*foto: DNS / Erik Nik Neubauer

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
141 queries in 0,718 seconds.