Hiša kulture Celje vstopa v novo sezono brez kompromisov (video)


Hiša kulture Celje vstopa v deveto sezono umetniškega ustvarjanja, ki so jo v duhu samoironije poimenovali Brez kompromisov. Ljubiteljem kulture bodo na voljo trije abonmaji, v okviru katerih bo lahko prav vsak našel nekaj zase.

Vodja projektov Matija Kovač je naslov Brez kompromisov ožarčil skozi prizmo boja nevladnih kulturnih organizacij v Sloveniji, ki so prisiljene k neprestanemu sprejemanju kompromisov na finančni in infrastrukturni ravni. Ravno zaradi tega so se sami brezkompromisno lotili zasnove programa, v okviru katerega bodo ponudili tri abonmaje in nov projekt Ambasador kulture.

Brezkompromisni program bo potekal v treh ciklih, začenši s koncerti resne in komorne glasbe Vesperae Musicae. Prav tako bodo izvajali Glasbene sobotnice in Umetnost v gibanju, ki združuje uprizoritvene umetnosti nekoliko v širšem smislu.

Hiša kulture Celje se v novo sezono odpravlja s sloganom Brez kompromisov.
Hiša kulture Celje se v novo sezono odpravlja s sloganom Brez kompromisov.
Brezkompromisni program Hiše kulture

Gledališki abonma bo letos gostil Slovensko mladinsko gledališče z razvpito predstavo »6«, veliko zmagovalko lanskega Borštnikovega srečanja monodramo »Nemoč«, glasbeno-gledališko uspešnico Janeza Dovča »Tesla« in pripovedovalsko predstavo Vodnikove domačije »Ta bi na grmadi gorela«. Hiša kulture Celje bo v lastni profukciji izvedla »Zgodbo o vojaku« Igorja Stavinskega in projekt Nuše Komplet Peperko in Žige Medveška »Kaj bi, Che bi?«.

Vesperae Musicae bo tudi tokrat postregla z glasbenimi poslasticami na višjem nivoju. V okviru cikla bodo nastopili avstrijski godalni kvartet Pacific Quartet Vienna, Tolkalna piramida, sopranistka Nika Gorič, Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, harfistka Lara Hrastnik in violinist Nikola Pajanovič. Vesperae Musicae bodo 18. septembra otvorili slovenski godalci, ki bodo izvedli godalna seksteta Johannea Brahmsa in Arnolda Schonberga. Sezono pa bo strnil koncert komornega ansambla Hiše kulture Celje pod vodstvom Mateja Haasa, na katerem se bodo poklonili 300. obletnici rojstva Leopolda Mozarta.

Glasbene sobotnice so že tradicionalno namenjene otrokom in tudi letos ni nič drugače. Naši najmlajši bodo lahko uživali ob petih predstavah: Peter in volk, Lumpi, škrati, nagajivci in sosedovi šaljivci, Napišimo skladbo, Oče in sin ter koncert Celjskega godalnega orkestra, ki se bo odvil v Celjskem mestnem parku.

Program si lahko v celoti ogledate spodaj, ob tem pa vas vabimo tudi na pestro paleto dogodkov, ki jih pripravlja Hiša kulture Celje.