Krstna uprizoritev dramske novitete Rajzefiber Gorana Vojnovića (foto, video)


rajzefiber_01
Z leve: Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Mirjam Drnovšček, Tina Kosi, Anica Tomić, Jelena Solarić in Barbara Petrovič

V Gledališču Celje bodo v petek, 4. oktobra, ob 19.30 krstno uprizorili dramo Gorana Vojnovića Rajzefiber v režiji Anice Tomić in koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj.

V Celjskem gledališču so, po predstavitvi krstne uprizoritve predstave za otroke Heidi, predstavili dramsko noviteto Rajzefiber Gorana Vojnovića. Premiera v Prešernovem gledališču Kranj je bila 14. septembra 2019. Na predstavitvi je tako prisostvovala tudi direktorica PG Kranj, Mirjam Drnovšček, ki pravi, da je bil pri njih odziv publike odličen. Upravnica Gledališča Celje, mag. Tina Kosi, je poudarila, da s partnerskim kranjskim gledališčem odlično sodelujejo.

Na celjski premieri bodo slovesno bodo podelili Večerovo nagrado.

rajzefiber_001
Lina Akif, Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Miha Rodman, Tanja Potočnik, Anica Tomić, Jelena Solarić in Barbara Petrovič. Foto: DejC

Ustvarjalci predstave

Predstavo so ustvarili režiserka Anica Tomić, dramaturginja Jelena Solarić, scenografka Urša Vidic, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj, avtor glasbe Nenad Kovačić, oblikovalec in avtor videoprojekcije Luka Dekleva, lektor Jože Volk, oblikovalec maske Matej Pajntar in asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak.

Igrajo Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Miha Rodman, Lina Akif, Tarek Rashid.

O avtorju predstave

Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović je eno najbolj prepoznavnih imen na slovenskem literarnem področju. Napisal je tri romane (Čefurji raus!, Jugoslavija, moja dežela in Figa) in za gledališče napisal komedijo Tak si. Režiral je štiri kratke (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak, Kitajci prihajajo) in dva celovečerna filma (Piran Pirano in Čefurji raus!).

Za večino svojih del je prejel nagrade tako v Sloveniji, kot v tujini.

rajzefiber_00
Rajzefiber; Foto: Nada Žgank

Zgodba Rajzefiber

Rajzefiber spaja duh časa liberalnega sveta, ki teži k solidarnosti in človekoljubju, hkrati pa nas na vsakem koraku odmika od tega.

Saša je prisiljen skrbeti za svojo bolno mamo. Dodatno pomoč zanjo mu najde prijateljica Daša. Iz begunskega centra pripelje mlado begunko, ki takoj sproži val predsodkov. Čeprav je Sašu skrb za mamo odveč, mu služi kot idealen izgovor, zakaj se ne more pridružiti punci, ki je odšla v London. En teden se raztegne v en mesec in njegov odhod v tujino se vedno bolj oddaljuje. Sanje o boljšem življenju v tujini se hitro razblinijo z njegovim spoznanjem, da bo tam za vedno tujec, da je tujina svet izločencev, svet tesnobe, osamljenosti in neprilagojenosti, kjer ne bo nikomur več pripadal.

Igralca Lina Akif in Aljoša Ternovšek o predstavi:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski