Legenda o zakladu, ki se je na svoj način izkazala za resnično: V Pokrajinskem muzeju Celje na ogled Zaklad pod skalo (foto)


V Pokrajinskem muzeju Celje oziroma Knežjem dvoru so sredi januarja odprli novo občasno razstavo z naslovom Zaklad po skalo. Povod za to je bila naključna najdba predmetov iz poznorimskega obdobja v Ljubiji, v naselju Zgornje Savinjske doline.

Čeprav je med domačini že od nekdaj krožila legenda o zakladu, ga je Ljubija vse do lanske jeseni skrivala. Po naključju je domačin pred kratkim  v manjši jami v Ljubiji odkril predmete in jih prinesel v Pokrajinski muzej Celje.

Dr. Maja Bausovac, soavtorica razstave, je povedala, da gre za 25 bronastih novcev iz 4. stoletja in nekaj kosov železnega orodja za obdelavo lesa.

Ker je bilo najdišče na območju vključenem v projekt gradnje kolesarske povezave med Velenjem in Mozirjem in s tem predvideno za uničenje, se je arheološka ekipa muzeja nemudoma odpravila na najdišče, kjer so odkrili še 40 novcev, več orodja, keramično posodje in druge predmete, ki kažejo, da so ljudje v zadnjih desetletjih 4. stoletja v jami krajši čas tudi bivali.

Dr. Jure Krajšek, soavtor razstave pravi, da je odkritje pomembno, saj nazorno kaže sliko poselitve v drugi polovici 4. stoletja. Jamo, kjer so bili najdeni predmeti opredeljuje kot zatočišče tedanjega časa, ravno takrat so potekale bitke za oblast v državi. Vso situacijo so izkoristila razna barbarska plemena, ki so preko Donave prišla in bila stalnica v državi.

Bausovac dodaja: »Da se je na tem mestu skrivala takšna najdba, je bilo za nas presenečenje. Odkritje je pomembno, saj je območje Ljubije, kjer se nahaja najdbišče v arheologiji še popolnoma neznano. Tu ni bilo do sedaj odkritih nobenih zgodnjerimskih ali srednjeveških najdb.«

Ljubija je skrivala veliko novcev in ostalih predmetov iz poznih let 4. stoletja.
(Foto: Pokrajinski muzej Celje)

Da je to pomembno odkritje so potrdili tudi na Ministrstvu za kulturo, ki je najditelja nagradilo. V drugem najstarejšem muzeju v Sloveniji pa sklepajo, da so najdeni predmeti predstavljali najdragocenejša imetja takratnih preprostih prebivalcev podeželja.

Občasna arheološka razstava Zaklad pod skalo, ki sta jo oblikovala soavtorja, je na ogled v pritličju Knežjega dvora v Celju. Sooblikujejo jo predmeti, ki jih je domačin našel po naključju in tudi tisti, ki so jih naknadno odkrili arheologi ob raziskavi jame.

Kaj v muzeju pripravljajo v kratkem?

Kmalu pa ne zamudite Počitniške otroške ustvarjalnice v Pokrajinskem muzeju Celje. V sredo, 1. februarja ob 10.30 uri bodo otroci v Stari grofiji na delavnici »Srednjeveško Celje« izdelali zemljevid srednjeveškega Celja. V petek, 3. februarja bo ob 10.30 uri prav tako v Stari grofiji potekala delavnica »Tri zvezde« z izdelavo zaščitnega znaka – emblema.

Bliža pa se tudi slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. 8. februarja v Pokrajinskem muzeju Celje pripravljajo Prešernovanje, ki ga bodo obiskovalci lahko obeležili s prostim vstopom v muzej. Na ogled bodo razstavljene zbirke tako v Stari grofiji, kot v Knežjem dvoru. Ob 10.30 bo v Stari grofiji na sporedu PREŠERNA otroška ustvarjalnica, ob 11. uri pa v Knežjem dvoru sledi Predavanje Matej Sternen in restavriranje Celjskega stropa v letih 1926 in 1927. Muzej bo odprt do 16. ure.

N.O. Foto: Pokrajinski muzej Celje