Medeni zajtrki sedmo leto zapored


V slovenskih šolah in vrtcih je bil danes sedmo leto zapored čas za medeni zajtrk, ki je del širšega projekta Dan slovenske hrane.

medeni_zajtrk_2017Tretji petek v novembru je tako rezerviran za Tradicionalni slovenski zajtrk. Tako kot minula leta so se celjski vrtci in osnovne šole pridružile projektu, ki ga ob podpori nekaterih ministrstev in številnih drugih partnerjev organizira Čebelarska zveza Slovenije.

Namen dneva slovenske hrane in projekta je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno pridelano hrano, zdravega načina prehranjevanja, predvsem pa medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanja.

medeni_zajtrk_2017_plakatMnogi vrtci že izvajajo številne dobre prakse na tem področju. Vzgojitelji najmlajše seznanjajo o pomenu zdravega zajtrka in o prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana v Sloveniji. Pri izbiri hrane tako doma kot v vrtcu, v šoli ali na delovnem mestu naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Živila, ki so bila pripravljena v bližini, so bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

Pravico do uporabe imena Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo lahko imajo samo tisti, ki pridelujejo kakovosten med.

Ob 10. uri so otroci zapeli tudi pesem Ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije se je v preteklih letih odzvalo 432 šol in vrtcev s skupno več kot 42.690 sodelujočimi pevci. Zajtrk so letos izvedle tudi vse celjske osnovne šole, kjer na ta dan potekajo še številne druge spremljevalne dejavnosti na temo prehranjevanja in odnosa do okolja ter zdravega načina življenja.

Letošnji Dan slovenske hrane v ospredje postavlja pomen tal in njihovo vlogo pri pridelovanju kakovostne hrane. Morda niste vedeli, vendar se je Mestna občina Celje pridružila tudi projektu Čebelam prijazna občina, Celje pa premore tudi najstarejše še delujoče čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje, ki letos obeležuje 142 let obstoja.

tvoj-bodoci-bivsi-celje-klik