Svetlana Makarovič in Zlatko Kaučič obiskovalcem Plesnega foruma Celje predstavila Grozo sveta (video)


Gordana Stefanovič-Erjavec, umetniški vodja Plesnega foruma Celje
Gordana Stefanovič-Erjavec, umetniški vodja Plesnega foruma Celje

Na kulturni praznik, nekaj po enaidvajseti uri, so se v Plesnem forumu Celje ugasnile vse luči. Po nekajsekundnem molku se je v dvorani zaslišalo le bobnanje. Vendar ni šlo za konvencionalno bobnanje, marveč za spretno kombinacijo različnih zvokov, ki so se skupaj zlili v melodijo groze. Za bobnarske palčke je držal prav virtuoz Zlatko Kaučič, ki je poezijo Svetlane Makarovič spretno zlil z bobnarskimi ritmi v glasbeno literarni dogodek, imenovan Groza sveta/Horror Mundi.

Gre za dih jemajoči glasbeni performans, ki je dvorano Plesnega foruma Celje zapolnil do zadnjega kotička. Po dveh razprodanih marčevskih literarno-koncertnih večerih z Mar Django Quartetom in kasnejšem daljšem premoru, se je Svetlana Makarovič, prva dama slovenske poezije, vrnila v ospredje in slovensko občinstvo presunila tako, kot zna le ona. Vendar ni bila sama – družbo ji je namreč delal Zlatko Kaučič, dobitnik prešernovega sklada in izjemen džezovski tolkalec. Že od začetka svoje glasbene kariere mu uglasbitev poezije oziroma prepletanje poezije in glasbe predstavlja poseben izziv.

Tako je v sodelovanju s Svetlano Makarovič zaprl usta vsem skeptikom, ki niso verjeli v kvaliteto sodelovanja med poezijo in tolkali. Kaučič se je znova izkazal, saj je zvok tolkal spretno kombiniral tudi z drugimi rekviziti: z lesenim avtomobilčkom, vrečko za kruh, z zobnimi ščetkami, PVC vrečkami in tudi z lastnimi usti. S tem je ustvarjal unikatno zmes zvokov, ki so skupaj igrali o grozi sveta.

Zlatko Kaučič
Zlatko Kaučič

Vsako instrumentalno uverturo je do vrhunca popeljala Svetlana Makarovič z recitiranjem svojih najbolj grozljivih pesmi. Popeljala nas je v vse grozne plati realnosti, v kateri živimo in govorila o pohlepu, mučenju, nemoči, brezizhodnosti, obupu itd..

Besedila recitiranih pesmi so neverjetno pomenljiva, aktualno in tako resnična, da boli, kar so dokazovali tudi izrazi  na obrazih številnih obiskovalcev, ki so jih obarvali groza, začudenje, šok in zmedenost. Prva dama slovenske poezije je svoje pesmi še posebej začinila s koktejlom emocij, s katerimi je obarvala prav vsako pesem posebej. Svetlana Makarovič je že od nekdaj mojstrica podajanja kritike družbenih razmer preko svoje poezije, s čimer družbi postavi ogledalo krute realnosti.

Popolnoma razprodan glasbeni performans dokazuje, da gre za odlično umetniško delo dveh posameznikov, ki sta genialna vsak na svojem področju.

Dogodek so obiskali tudi številni celjski umetniki, ki so nad samim performansom in sploh nad tandemom Makarovič-Kaučič bili popolnoma prevzeti. Sami so performans ocenili za enega izmed kvalitetnejših na celjskih tleh, kjer se v svetu kulture pogosto pojavi problem, da manj kvalitetni umetniki izpodrinejo res kvalitetne in dih jemajoče izvajalce.

Kljub temu pa so izrazili mnenje, da je Celje kulturno zelo bogato mesto, ki bi ga morali Celjani veliko bolj ceniti. Izdali so nam, da se sami zelo trudijo za razgiban kulturni utrip v Celju in da si lahko že v letošnjem letu obetamo kar nekaj izjemnih in kakovostnih projektov.

Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič

Glasbeni performans Groza sveta je tako popolnoma navdušil obiskovalce in zaradi visokega nivoja vrhunskega kulturnega dogodka vzbudil tudi polemiko o kulturnem dogajanju na Celjskem. Zaključimo lahko, da se tudi Celjanom obetajo številne spremembe na področju kulture, ki je v vedno večjem razcvetu. Zaželeno je tudi povečano število dogodkov na tovrstnem nivoju, ki obiskovalce popolnoma presune in so sposobni reči le še: “Svetlana.”

F/T/V:  Tina Ožvald