Ves svet je oder: proslava ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara (foto, video)


2d2f383d-bb51-4960-9784-d449b2e71f8dOb 400-letnici smrti Williama Shakespeara so dijaki gimnazije Celje Center pripravili večer poln poezije, iger in glasbe ter se spomnili njegovih največjih del. Dogodka se je kot častna gostja udeležila tudi Njena ekscelenca gospa Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

William Shakespeare je eden največjih angleških dramatikov, ki je za razliko od mnogih bil priznanj in cenjen že za časa svojega življenja. Kot univerzalnega genija so ga poimenovali književniki kot so John Milton, Alexander Pope in John Dryden, spet drugi so v njem našli tudi sijaj božanskega. Nedvomno je pustil velik pečat v svetovni kulturi saj se njegova dela predstavljajo še danes, tako na gledaliških odrih kot filmskih platnih, prav tako pa je še vedno neizčrpen vir navdiha in samorefleksije.

Njegov opus obsega 37 gledaliških iger in 154 sonetov. Med najbolj znanimi so nedvomno Romeo in Julija, Hamlet, Sen kresne noči, Beneški trgovec, Kralj Lear, Macbeth in mnoge druge. Njegova obširna uporaba besedišča, bogato poznavanje zgodovine in drugih področij so tekom časa v ljudeh zbudila dvom o avtorstvu številnih njegovih del, zaradi česar se je pojavilo shakespearejansko vprašanje. Je vsa dela resnično napisal William Shakespeare ali imamo opravka z več različnimi avtorji, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov pod svoja dela niso smeli zapisati lastnih imen? Danes med literarnimi zgodovinarji velja skoraj konsenz, da je Shakespearjevo avtorstvo nesporno.

Dijaki gimnazije Celje Center so v sodelovanju s komornim baročnim ansamblom Akademije za glasbo gledalcem predstavili dela kot so Hamlet, Romeo in Julija, Kralj Lear, Kako vam drago in številne sonete, vse seveda v pristnem angleškem jeziku.

DSC05111

Za konec je zbrane nagovorila tudi britanska veleposlanica gospa Sophie Honey, sprva celo v slovenskem jeziku, kasneje pa nadaljevala v svojem materinskem – angleščini. V drugem delu je poudarila, da je pozitivno presenečena nad nivojem angleškega jezika, ki ga premorejo slovenski dijaki. »Tudi sama sem se v šoli učila o Shakespearu in ravno Kralj Lear je bil moj zaključni izpit pri 18. leti.« je povedala gospa Honey in dodala: »Če bi vedela, da bom 25 let kasneje v Sloveniji uživala ob predstavi dijakov gimnazije Center Celje v angleškem jeziku, bi bila osupla.«. Hkrati je poudarila pomembnost Shakespeara ne samo za dramatiko ampak tudi za sam angleški jezik. Ravno on je bil tisti, ki je izumil marsikatere angleške fraze, kot na primer “ljubezen je slepa“, “wild-goose chase” (pomen: popolnoma neuspešno iskanje in potrata časa), “a heart of gold” (zlato srce) in mnoge, ki se uporabljajo še danes. ” V veliko zadovoljstvo mi je slišati dijake celjske gimnazije govoriti odlomke najbolj znanih Shakespearovih del in raziskovati ter uživati v globini in lepoti mojega jezika.” je še dodala in se jim za to tudi iz srca zahvalila.

Za konec vabljeni k ogledu spodaj priložene fotogalerije z dogodka

[simpleviewer width=100% height=700 id=953]

Kristina Strašek