Vinko Möderndorfer z enim boljših govorov zadnjih let zažugal politiki


Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada, celjski rojak, režiser, esejist in še kaj, Vinko Möderndorfer, je ob govoru na osrednji državni slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku požel veliko odobravanja, ko je politični vrhuški v prvi vrsti odčital lekcijo.

Nekaj poudarkov iz govora

“Slovenci nimamo sreče s politiki. Nimamo sreče delavci, upokojenci in tudi ne umetniki, pedagogi in ustvarjalci. Vsi namreč spadamo v skupino nesrečnežev, ki so jih v minulih 25 letih izvoljeni politični voditelji peljali žejne čez vodo.”

“V svetu položnic in brezsramnega kapitala, kjer se plača vse, kjer so na tako imenovanem svobodnem trgu celo zdravje in pogrebi, je takšna notranja nuja [umetnikov] izjemno idealistična zadeva. S [prešernovsko] čisto zarjo in roso trave se pač ne dá plačati ne vrtca ne elektrike.”

“V predvolilnih bitkah, spoštovani politiki, vas je velika večina imela polna usta kulture in umetnosti. Takoj, ko ste sedli v sedlo, pa ste požrli vse obljube.”

“Slovenska umetnost ne more preživeti sama na tako imenovanem svobodnem kapitalističnem trgu. Nikoli ne bo dobičkonosno podjetje. Takšna je pač usoda majhnih narodov. Edino pravo bogastvo takšnih narodov je umetnost. Pravzaprav, če smo iskreni, je umetnost še edina reč v tej deželi, ki je še zares naša. Vse ostalo se izgublja v nič.” [Aplavz.]

 

Ostali poudarki vzapisa Marka Crnkoviča na portalu Fokus Pokus

Povezava k posnetku prireditve (klik!)