XXIII. Novačanova gledališka srečanja: Hrup za odrom (foto, video)


V letošnja Novačanova gledališka srečanja so nas popeljali člani Tamburaškega društva Ljubečna.
V letošnja Novačanova gledališka srečanja so nas popeljali člani Tamburaškega društva Ljubečna.
Igralci so nas popeljali tudi v zaodrje same predstave.
Igralci so nas popeljali tudi v zaodrje same predstave.

Zopet je prišel tisti čas v letu, ko se v Knežje mesto vračajo odlične gledališke predstave. Na odske deske KUD “Zarja” Trnovlje-Celje so se namreč vrnila Novačanova gledališka srečanja, ki bodo obiskovalcem vse do konca novembra postregla z najboljšimi ljubiteljskimi gledališkimi predstavami iz vse Slovenije.

XXIII. Novačanova gledališka srečanja so se pričela v petek zvečer s komedijo Hrup za odrom, ki jo je v Celje pripeljal KUD Fofité iz Medvod. Od svojega nastanka leta 1982 farsa Hrup za odrom vznemirja in navdušuje gledališke ustvarjalce in gledalce. Razlogov za to je več, glavni pa je, da imamo vsi radi smeh in gledališče. Hrup za odrom je v prvi vrsti to – gledališka komedija o gledališču. Farsa, ki se zavrti okoli druge farse – preproste enodejanke »Brez vsega«. V njej ne gre iskati globljih pomenov. Predstavlja pa primeren okvir, v katerega lahko postavi zgodbo o gledališki skupini, ki se preživlja z igranjem lahkotnih komadov.

Predstava Michela Frayna izvorno velja za eno boljšiuh komedij, zaradi česar je izvedba zelo zahtevna naloga za vse izvajalce. KUD Fofité pa jo je izpeljal popolno, saj je uporabil ravno pravo mero lahkotnosti, situacijske in besedne komičnosti, emocionalnosti in navidezne improvizacije, Hrup pod odrom nas namreč v prvem delu ponese v svet delovanja gledališkega stroja, ko se igralci in režiser pripravljajo na premiero. V drugem delu lahko vidimo dogajanje med premiero v smem zaodrju, kjer v igro vstopijo ljubosumje, prevare, egoizem, dvoja merila in lažne obtožbe. Vse to medtem, ko na odru bolj ali manj brez prekinitev poteka predstava.

Hrup za odrom v izvedbi KUD Fofité
Hrup za odrom v izvedbi KUD Fofité
Maša Kavčič je prejela priznanje za igralko večera.
Maša Kavčič je prejela priznanje za igralko večera.

V sklepnem dejanju lahko vidimo posledice neprofesoinalnega dogajanja za odrom zopet na samem odru, kar celotno predstavo pahne v pogubo. Gledališka predstava je, kljub vsej svoji navidezni lahkotnosti, v končni fazi vendarle trdo skupinsko delo, kar je KUD Fofité s petkovo komedijo dokazal. Kvalitetno komedijo so lahko ustvarili namreč ravno s kvalitetno medsebojno komunikacijo, dobro dinamiko in ustvarjanjem z ljubeznijo. Prva tekmovalna predstava letošnjih Novačanovih gledaliških srečanj je tako postavila visoke kriterije za letošnji gledališki festival, ki bo v KUD “Zarja” Trnovlje-Celje pripeljal še nekaj izjemnih gledaliških predstav. Do takrat pa vas vabimo, da uživate ob utrinkih komedije Hrup za odrom v spodnjem video posnektu in fotogaleriji.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=889]

abonma-zalec-polsi