Zaključek Novačanovih gledaliških srečanj s komedijo “Goli pianist ali Mala nočna muzika” (foto, video)


Predstava "Goli pianist ali Mala nočna muzika"
Predstava "Goli pianist ali Mala nočna muzika"

Minulo soboto je še poslednjič padel zastor v okviru letošnjih XX. Novačanovih gledaliških srečanj v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje. Po številnih uspešno izpeljanih gledaliških predstavah, ki so se zvrstile vsak konec tedna v zadnjem mesecu, je za zaključek jubilejnih Novačanovih srečanj poskrbela igralska zasedba KUD “Zarja” Trnovlje – Celje s predstavo “Goli pianist ali Mala nočna muzika“.

Pestro dogajanje ob zaključku festivala se je pričelo že v dopoldanskem delu, ko se je zbralo 21 ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev, ki so na strokovnem omizju z naslovom “Izzivi sodobnega ljubiteljskega gledališča” pod taktirko Jožeta Pezdirja razpravljali o položaju ljubiteljskega gledališča glede na aktualne razmere ter o ovirah, s katerimi se umetniki gledaliških odrov vsakodnevno srečujejo. Večerni del pa je za ljubitelje gledališča pripravil še eno poslastico, saj se je v okviru XX. Novačanovih gledaliških srečanj zvrstila še zadnja predstava, črna komedija “Goli pianist ali Mala nočna muzika” pod režisersko taktirko Mateje Žvižej. Glavni protagonist je pianist Adamović, ki se preseli v novo stanovanje z željo po malo miru, vendar mu to ves čas preprečujejo različni karakterji, ki vdirajo v njegovo življenje. Predstavo bi lahko zlahka opisali kot realen, a krut odsev sodobne družbe, igralska zasedba pa se nanjo sklicuje kar kot na “dramo absurda”. Ob zaključku komedije je komisija občinstva z nazivom “Igralec večera” nagradila Tomaža Krajnca za vlogo Adamoviča.

Predstava "Zbeži od žene"
Predstava "Zbeži od žene"

Od 19. oktobra do 24. novembra pa so se na odrskih deskah KUD “Zarja” Trnovlje – Celje na letošnjih Novačanovih gledaliških srečanjih zvrstile tudi druge komedije, ki so tekmovale za najboljšo gostujočo predstavo po oceni občinstva. Tako je 19. oktobra festival otvoril Dramski odsek PD Štandrež pri Gorici s predstavo “Zbeži od žene“, ki je na satiričen način prikazovala pogost zaplet v zakonski zvezi, ko se eden izmed partnerjev odloči za skok čez plot. Naziv “Igralec večera” je zasluženo prejel Božidar Trabaj, ki je uprizoril inšpektorja Troughtona. Igralec je občinstvo in komisijo prepričal že samo s situacijsko komiko, nagrado pa je posvetil celotni gledališki ekipi.

Predstava "Na slepo"
Predstava "Na slepo"
Predstava "Čaj za dve"
Predstava "Čaj za dve"

Teden dni kasneje se je v tekmovalnem programu pomeril tudi Ta bol’ teater KPD “Josip Lavtižar” Kranjska Gora s predstavo “Na slepo“. Štiričlanska igralska ekipa je spretno prikazala popolnoma vsakdanje zaplete v naših medsebojnih odnosih, v katerih lahko hitro pride do preobrata. Nagrada za igralko večera je tokrat odpotovala v ženske roke, saj si jo je prislužila Polona Bačnar za vlogo Nine. Tekmovalni program se je nadaljeval 9. novembra s predstavo “Heroj ljudskih množic” v izvedbi Gledališkega združenja Koroški deželni teater Slovenj Gradec v koprodukciji s KD Pameče Troblje. Komedija je zastopala kritični pogled na sodobno medijsko potrošnjo, saj gledalci zaradi medijskih vsebin pogosto ne ločujejo več realnega od fikcije, kar se je zgodilo tudi z glavnimi protagonisti omenjene predstave. Tudi nagrado za “igralca večera” je prejel Sergej Dolenc za heroja ljudskih množic Ferda Knapa.

KUD “Ivan Kaučič” Ljutomer se je s predstavo “Spustite me pod odejo” zopet vrnil k našim kompleksnim medsebojnim odnosom ter odgovori na vprašanja, kako skriti ljubimca, kako prevarati moža ter kako “položiti” vse in kako. Komedija je poskrbela za salve smeha, pri tem pa je bil še posebej uspešna Petra Šilec za vlogo Silvie. 23. novembra je sklop tekmovalnih predstav zaključilo Gledališče Toneta Čufarja Jesenice s predstavo “Čaj za dve“, ki je združila svetova dveh popolnoma različnih žensk, med katerima se je kljub ideološkim in družbenim razlikam spletlo iskreno prijateljstvo. Za pomoč pri izgradnji tega prijateljstva in za svoj humorni vložek je bil z nazivom “Igralec večera” nagrajen Borut Verovšek za vlogo Janka.

Vzporedno s številnimi odličnimi komedijami so potekale tudi številne terenske aktivnosti, začenši 20. oktobra s spominsko slovesnostjo s položitvijo venca na grob pesnika, pisatelja in dramatika dr. Antona Novačana na pokopališču v Vojniku. Umetniku so se poklonili kulturniki, predstavniki Občine Vojnik ter Novačanovi sorodniki. Poleg tega je 17. novembra v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje potekala tudi gledališka delavnica z naslovom “Odrska luč in zvok”, kjer so se obiskovalci v različnih sklopih lahko naučili tehničnih sposobnosti v zaodrju.

Uroš Rošer
Uroš Rošer

XX. Novačanova gledališka srečanja v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje so vrhunec dosegla 24. novembra s predstavo “Goli pianist ali Mala nočna muzika“, kjer so organizatorji poleg inovativno strukturirane komedije gledalce razvedril tudi z razglasitvijo nagrade za najboljšo gostujočo predstavo po oceni občinstva. Izmed petih gostujočih predstav je najvišjo oceno 4,91 pridobil Dramski odsek PD Štandrež pri Gorici s predstavo “Zbeži od žene“, ki je premagal drugo uvrščeno  komedijo »Čaj za dve« Gledališča Toneta Čufarja iz Jesenic. Za dodatno presenečenje je poskrbel še direktor javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar, ki je predsedniku društva “Zarja” Trnovlje – Celje Urošu Rošerju in dolgoletnemu organizatorju Novačanovih gledaliških srečanj ter podpredsedniku društva Živku Beškovniku izročil posebni priznanji sklada za dve desetletji odlično vodenje in prispevek h kulturni dediščini. Sloveni zaključek jubilejnih Novačanovih srečanj je tako minil v dobri družbi in kvalitetno sestavljenem programu, utrinke iz poslednjega dejanja XX. Novačanovih gledaliških srečanj pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in video prispevkih.

[simpleviewer width=100% height=700 id=284]

F/T/V: Tina Ožvald