Zlata plaketa za Škratovo lutkovno gledališče Celje na Srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije


Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje je na Srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije, ki je bilo pred dnevi na Ptuju, prejeli zlato plaketo za predstavo Trije Čiči Junačiči.

Škrati se vsako leto udeležijo Lutkarij, srečanja lutkovnih in otroških gledaliških skupin tekmovalnega značaja, v organizaciji JSKD Republike Slovenije. Letos je to potekalo od 7. do 9. junija na Ptuju, kjer je Škratovo lutkovno gledališče Celje za predstavo Trije Čiči Junačiči prejelo zlato plaketo. V priredbi te komične pripovedke, mama, vdova Čič, zato ker jih ima neizmerno rada, nažene svoje tri sinove, veseljake in grozne lenuhe, v svet, ker jih ne more več sama preživljati in vsega pri hiši delati namesto njih. To naj bi jim bilo v poduk, da se naučijo sami skrbeti zase in z lastnim delom služiti svoj kruh. A ker imajo več sreče kot pameti, jim po čistem naključju in brez posebnega napora uspe pridobiti zaklad krvoločnih razbojnikov. Prinesejo ga mami in veselo lenarijo naprej…

Besedilo za predstavo je spisala Anja Štefan, priredba in dramaturgija je delo Alice Čop, režija in scenografija je nastala pod taktirko Kajetan Čop, lutke je izdelal Kilian Čop, glasbo za predstavo pa je prispeval Bojan Draksler. V predstavi igrajo Natalija Jenko, Marijana Kolenko, Niko Korenjak, Mateja Podpečan, Suzana Salković, Breda Stepan, Paulina Veronek.

Predstava razvija radoživ lutkovni izraz, ki veseli in očara gledalce

Državna selektorica Mojca Redjko je predstavo ocenila kot sodoben pristop k raziskovanju materiala, ki se kaže na vseh ravneh dinamične, inovativne in privlačne uprizoritve in ki v komunikativni formi skozi humorne elemente, izhajajoče iz likovne podobe, razvija radoživ lutkovni izraz, ki veseli in očara gledalce. Zaradi animacijskih metod predstava lahko zabava tako najmlajše kot nekoliko starejše občinstvo. Humor je večplasten, zahteven, uri torej domišljijo, ustvarjalnost in zbranost publike, ki se ob ogledu neskončno zabava. Najočarljivejši element je zagotovo žlahtna domišljija, ki žari iz številnih uprizoritvenih domislic, prepričljivo motiviranih v ravneh zgodbe, tematiki, materialu in drugih. Kot je šaljiva zgodba, tako je šaljiva tudi njena uprizoritev, ki z (na videz) lahkotnim zamahom posreduje ne prav poučno sporočilo o sreči, ki (na srečo!) brate odreši »pravega« dela. Celovita, duhovita in odlično izvedena lutkovna predstava, naslovniško odprta in kakovostna zaradi vsaj dveh segmentov: inovativnosti lutkovnega medija in konkretne interaktivnosti.

Zlato plaketo za lutkovno predstavo Trije Čiči Jnačiči so tako Škrati dali ob bok že dobljenih plaket in sicer so za lutkovno predstavo Čisto majhna račka ter za Velikega dobrodušnega velikana v letih 2014 in 2017 prejeli srebrno plaketo, za predstavo Veronika in Friderik pa so bili v letu 2019 nagrajeni z zlato plaketo.

TRIJE ČIČI JUNAČIČI – opis predstave v gledališkem listu

Škratovo lutkovno gledališče Celje je kot projektna skupina pod okriljem JSKD OI Celje leta 2004 zasnovalo prve sanje o oživitvi lutkarstva v Celju, ki je nekoč že slovelo po tej plemeniti kulturni dejavnosti. Prve sanje so zrasle v ljubiteljsko kulturno društvo, ki se trudi vsako leto na novo postaviti vsaj eno lutkovno predstavo, s katero člani društva razveseljujejo tako otroke kot odrasle na raznih prireditvah in festivalih ter nastopih v vrtcih, šolah, bolnišnicah, gledališču oz. vsepovsod, kamor jih povabijo. Pod okriljem lastnega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. 1. 2007, tako delujejo že 15. leto.

Člani so zaposleni na različnih področjih, a vsi veliki ljubitelji lutk, ki v tej dejavnosti vidijo uresničitev svojih sanj, s katerimi izražajo veselje do življenja, pa tudi željo narediti nekaj več za vse ljubitelje lutk v Celju in okolici.

Društvo za Celje predstavlja neizmerno bogastvo, saj s svojim poslanstvom ohranjanja lutkovne umetnosti, animacijo, izobraževanjem ter poustvarjanjem, krepi kulturno zavest med Celjani in širše. Društvo je družbeno odgovorno ter okoljevarstveno naravnano.

Lutkarstvo je ena najstarejših oblik človekovega izražanja, lutka pa je lahko vsak predmet, ki ji lutkar z animacijo vdihne dušo in jo tako vzbudi k življenju.

Doslej so bile pod okriljem društva uprizorjene naslednje lutkovne predstave: Volk in kozliči, Sneguljčica in palčki, Žogica Nogica, Zgodba o zmaju, Kralj Matjaž in Alenčica, Obuti Maček, Ko so bili krokarji še pisani, Hej, to je moj popek, Mojca Pokrajculja, Čisto majhna račka, Veliki dobrodušni velikan, Veronika in Friderik in Trije Čiči Junačiči, s katerimi so člani razveseljevali otroke s celjskega in širše.

Vsako leto novembra v soorganizaciji z Zvezo kulturnih društev Celje in JSKD OI Celje društvo organizira “Škratofest” – izobraževalni lutkovni festival, v sklopu katerega si lahko vsakdo nadgradi znanje in izkušnje z lutkovnega področja.

V svoje vrste so že povabili strokovnjake, ki so bili pripravljeni deliti dragoceno znanje in izkušnje na omenjenem področju. Med njimi izpostavljamo Alice Čop, Kajetana Čopa, Matevža Gregoriča, Damjana M. Trbovca, Slavka Rakušo, Vita Rožeja ter Braneta Solceta.

Zaklad, ki ga hrani društvo, so unikatno izdelane lutke, narejene izpod spretnih rok Kiliana Čopa, Uršule Goršič, Nataše Brecelj Kodre, Urha Kodreta, Petre Rems ter samih članov. V svoji zbirki društvo hrani ploske lutke, marionete, ročne lutke ter senčne lutke. Zanje je značilno, da so izdelane iz eko in recikliranih materialov.

Za glasbeno podlago, ki popestri lutkovno dogajanje in dojemanje čarobnega sveta lutk, jim pomagajo Bojan Draksler, Zlatka Šošterič ter Davide Antonio Pio.